сряда, 2 септември 2015 г.

Краеведите празнуват 15-та годишнинаДружеството на краеведите "Отец Павел Атанасов" в Добрич отбеляза тази вечер 15-та си годишнина.   Грамота за принос в духовния живот на Добрич бе връчена на председателя на дружеството Атанас Пеев от кмета на Детелина Николова.
Грамоти за своята активна проучвателска дейност получиха Петър Георгиев, Валерия Урсова и Ненчо Попов. Със званието Заслужил краевед Съюза на краеведите отличи Иван Радев, Йовка Атанасова, Елена Василева, Господин Желев и Петър Георгиев. Грамотите връчи секретарят на Съюза на краеведите в България доц. д-р Александър Ковачев. Краеведите бяха поздравени от доц. д-р Антоанета Запрянова, председател на Българската генеалогична федерация "Родознание".
Проучването на рода, на родния край или селище, носи изключително удовлетворение и поводи за национална и лична гордост. Всеки може да се натъкне на разкрития за своите предци, които да го накарат да се чувства по-значим. Работата обаче не е за всеки, защото изисква много търпение и упорство, отбелязва Пеев, който си спомня много дни, прекарани "сред прашните книги в библиотеките", сподели Атанас Пеев. И допълни, че най-често обект на проучвания са селища, храмове, родове.
Годишно краеведите успяват да организират по 15 инициативи,  издали са десетки книги със свои произведения. Редовно излиза годишния алманах "Краезнание", в който се публикуват материалите им.
Краеведите бяха поздравени от ансамбъл „Добруджа”.