сряда, 9 септември 2015 г.

От днес с „Виа Понтика”


В 20 часа днес - на 9 септември, с  концерта  „Вричане в обич”  в  Балчик ще бъде  поставено началото на осмото издание на Международния  фестивал  на младите в изкуството „Виа Понтика”. На открита сцена в квартал „Балик” ще излязат повече от 40 певци и танцьори от Фолклорен  ансамбъл „Тракия”, които ще направят зрителите свидетели на грандиозно събитие. Спектаклите на формацията излизат от рамките на традиционните концерти и изключително атрактивно  разкриват огромното фолклорно богатство на България от всички етнографски области. Очарованието и хипнотичното сценично въздействие се дължат на синкретизма на представленията: песни, танци, мелодии, ритуали са вплетени в неповторим спектакъл. Съществен принос за този творчески заряд винаги са имали и изпълнителите, които са настоящи студенти или вече завършили специалисти от Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив. Десетилетия “Тракия” е новатор в музикалните и танцови форми, като същевременно не прекъсва връзката на съвременното изкуство с дълбоките корени на българския фолклор, обреди и легенди. Ансамбълът е  изнесъл хиляди концерти в България и 52 страни по света на всички континенти - Франция, Италия, Белгия, Германия, Финландия, Австрия, Япония, Индия, Индонезия, Шри Ланка, Иран, Ирак, Сирия, Израел, Алжир, Мароко, Танзания, Мозамбик, Мексико, Колумбия, Куба… Главен художествен ръководител и хореограф на ансамбъл „Тракия” е Даниела Джене ва. Организаторите на младежкия форум канят жителите и гостите на Белия град  да се присъединят към този уникален спектакъл. Поканата е в аванс и за всички културни събития в богатата фестивална програма, която ще продължи до 18 септември. Около 200 са студентите от висши училища по изкуствата, които ще демонстрират възможности и талант  в театрални постановки, концерти, изложби, кинопрожекции. Проявите ще бъдат достъпни в ДКИ КЦ „Двореца”, в Художествената галерия, Народно читалище „Паисий Хилендарски”, храма „ Св. Св. Константин и Елена” в Балчик.
С особен интерес се очаква изложбата на скулптора Веселин  Ламбрев – „Точка на кипене на фантазията“, която ще бъде експонирана в Арт галерия „Тунела” в  „Двореца”. Театралният  афиш включва четири заглавия: „Слугините” от Жан Жьоне, „Пиеса №27” от Алексей Слаповски, „Красиви тела” от Лора Кънингам и „Небесен отряд” от Джордже Лебович и Александър Обренович. Към тях се присъединяват и  куклените спектакли „Клоуни и кукли” и „Джовани и Лече- буболече”. Традиционно с изложби се представят студентите от Националната художествена академия. Тази година в тях ще се включат и представители на Лесотехническия  университет - София. Международното присъствие се проектира от възпитаници на Университета на  Черна гора и Университета  „Овидиус”- Констанца, Румъния. Ежегодното участие на Националната музикална академия „Проф.Панчо Владигеров“-София,  в Международния фестивал на младите в изкуството „ВиаПонтика“ тази година ще се реализира  с вокален концерт на Дуо“Колаж“ и инструменталните провокации на Камерен ансамбъл “Силуети“.
В рамките и на осмото издание на форума отново са предвидени два дни за прожекции на късометражно кино. В Каменната зала в „Двореца” и в Народно читалище „Паисий Хилендарски” ще бъдат представени филми от осмото състезание- CILECT PRIZE 2015. Очаква се и особен интерес към представянето на българския игрален  филм „Омбре”.
Предстоят десет невероятни дни, в които студенти от България, Румъния и Черна гора ще привлекат жителите и гостите на Белия град в един уникален енергиен обмен.
Фестивалът на младите в изкуството се организира от сдружение „ВиаПонтика -2010“ с председател  Красимир  Ранков, с изключителното  съдействие  на Община Балчик и ДКИ КЦ "Двореца".