сряда, 23 септември 2015 г.

Варненският драматичен театър гостува в Добрич с „Оскар”Комедията на Жан Ален „Оскар” на Драматичен театър „Стоян Бъчваров” – Варна ще бъде представена в Органовата зала на 1 октомври от 19.00 часа, съобщават организаторите.
Постановка Борислав Чакринов, сценография и костюми Тодор Игнатов, фотография Росен Донев и дизайн на плаката и програмата Владо Спасов.
 В ролите: ВАЛЕНТИН МИТЕВ, МИЛЕНА КЪНЕВА, ИНА ДОБРЕВА, ТЕОДОР ПАПАЗОВ, ЮЛИЯНА ЧЕРНЕВА, ПЕТЯ ЯНКОВА, НИКОЛАЙ БОЖКОВ, ДАНИЕЛА ВИКТОРОВА, СВИЛЕН СТОЯНОВ, АНТОНИО УГРИНСКИ.

Думи на режисьора

Поради факта, че уважаемият зрител прочита тези кратки думи на режисьора обикновено в минутите преди завесата да се вдигне, сега, когато ги пиша, се чувствам в известен смисъл като актьора от Шекспировите пиеси, който играе ролята на „Пролога” и моли за снизхождение и прошка „ако не ви хареса нашата пиеса”. И тъй като не съм свикнал да се извинявам предварително, ще напиша:

Съвсем кратко похвално слово за комедията

Не знам защо сме приели, че трагедията е „висока”, драмата – обикновено „сериозна”, а комедията винаги – „просташка”. Още повече, че след Тарантино и Мадона тези понятия са наистина доста условни.
Знам само, че комедията е създала също толкова велики артисти, колкото и трагедията и че Аристофан е почти толкова популярен, колкото Есхил.
Знам също, че добрият театър обикновено е този, в който артистите играят добре, а публиката – дори да плаче, се забавлява. И още - във време, когато срещам усмихнати хора само в рекламите, комедията не бива да се заклеймява...
Разбира се, когато след поредната театрална реформа българският театър бе захвърлен на свободния пазар, съществува опасност...
Но аз обещах да бъда кратък. И така – „Оскар”. Това не са наградите на „Филмовата академия”. А пиеса, по която е заснет стар филм с незабравимия Луи дьо Финес. Която ще се опитаме да ви представим.
И ако... вече знаете!
Борислав Чакринов