четвъртък, 3 септември 2015 г.

ХIХ МЕЖДУНАРОДЕН МЛАДЕЖКИ МУЗИКАЛЕН КОНКУРС „НАДЕЖДИ , ТАЛАНТИ, МАЙСТОРИ” Добрич, 7 - 11 септември 2015В дните 7 - 11 септември 2015 г. град Добрич е домакин на ХІХ Международен младежки музикален конкурс „Надежди, таланти, майстори“.
Организатор на музикално събитие, което дава възможност на млади изпълнители да представят своя талант и да се стремят към завоюване на обявените престижни награди, е Община град Добрич. Конкурсът е под патронажа на г-жа Детелина Николова - кмет на Община град Добрич.
Във форума ще участват 53 млади солисти инструменталисти от България, Русия и Турция, от които 2 клавирни дуа и 1 камерен ансамбъл. В петте конкурсни дни, разпределени по категории и възрастови групи, те ще изпълняват предварително подадените по регламент произведения. Освен състезателния дух, срещата между млади и различни творци ще им даде възможност за обогатяване на опита, придобиване на нови знания, за ценно общуване в атмосферата на камерната музика.

Тази година авторитетното жури е в състав:
Председател:           Проф. Виктор Чучков /пиано/ - Световноизвестен български пианист и композитор, професор по „Камерна музика” в НМА „П. Владигеров” и в НАТФИЗ „Проф. Кр. Сарафов”. Води майсторски класове по пиано, камерна музика и композиция в Холандия, Бразилия, Малайзия, Македония, Италия и Гърция, участва в жури на международни конкурси и фестивали. Автор е на симфонична, камерна, филмова и детска музика. Председател на СБК (1999-2005). В свое телевизионно интервю Енио Мориконе казва за него: "Музиката извира от всичките му клетки. Голям пианист."
Пресата в Италия отбелязва: "Той е поет на звука, виртуоз, вълнуващ интерпретатор на Моцарт, Лист, Шопен."
В сп. „Музикални хоризонти“ от 2000 г. Олга Шурбанова е категорична: "Свири с такава естественост, която вади звука направо от извора."
Във Филаделфия след премиерата на неговия "Концерт за смях и оркестър" критикът Кенет Ла Фав твърди, че тази творба е една от най-оригиналните в историята на музиката.

Членове:  Проф. Иван Димитров /цигулка / -  От 1977 г. е част от Виенските симфоници, а от 1987 г. е техен концертмайстор. Член е и на камерния ансамбъл „Нов Глинка квартет“. Работил активно с проф. Самохил от Виенската академия, където също се изявява като солист. Води майсторски класове в България и Швеция. Реализира много и успешни концерти като солист  и като камерен музикант по цял свят.  Развива преподавателска и научна дейност и за културни заслуги получава лично от Президента на Република Австрия професионалната титла професор.

Проф. Божидар Ноев / пиано / - Участва в курсовете на Моцартеума в Залцбург и майсторския клас на пианистката Магда Талиаферо. Специализира в Академия "Санта Чечилия" в Рим с Никита Магалов, Гуидо Агости и Карло Цекки. Лауреат е на редица международни конкурси. Изнася концерти в цял свят. От 1977 г.  е професор по пиано в Консерваторията в Инсбрук - Австрия, където през 1990 г. става ръководител на катедрата по клавишни инструменти. Води майсторски класове в Италия, Австрия, България.


Маестро Деян Павлов / диригент /- Завършва  НМА „Панчо Владигеров“ София, като по време на следването си полоучава специална диригентска стипендия на името на проф. Георги Димитров и златна значка за отлично обучение.  Специализира в майсторските класове на професорите Карл Остерайхер, Хайнц Рьогнер, Иля Мусин. Дирижира и ръководи опери и оркестри в България. Концертира  по цял свят и  участва в множество престижни фестивали. Записва  за български и чужди радиа и телевизии. От 01.01.2014 г. е главен диригент на Плевенската филхармония.

Кремена Ачева / флейта / - Завършва НМА „Панчо Владигеров“ София в класа на проф. Георги Спасов. Още на 12 г. започва активна концертна дейност. Участник е в Световния младежки оркестър "Jeunesses Musicales" в Швеция, Дания, Холандия и Германия. Носител на награди от международни фестивали и конкурси. Концертира самостоятелно и като солист на Нов Симфоничен Оркестър, „Софийски солисти“, ансамбъл „Оркестрал“, Софийска филхармония. От 1993 г. е солист в Софийска филхармония и преподава в НМУ "Проф. Любомир Пипков", София.

Всички почитатели на камерната музика, преподаватели  и изпълнители  са добре дошли в гостоприемния ни град, известен с ерудираната си и добронамерена публика. Заповядайте да проследим конкурсната надпревара !

Програма

7 септември 2015 г. 13.00 ч.                      Огледална зала „Нели Божкова“

ТЪРЖЕСТВЕНО ОТКРИВАНЕ.    КОНКУРСНА ПРОГРАМА
СОЛИСТИ  ИНСТРУМЕНТАЛИСТИ – ПИАНО, ЦИГУЛКА, ФЛЕЙТА
 - ПЪРВА А ВЪЗРАСТОВА ГРУПА

08 септември 2015 г.            13.00 ч.                     

КОНКУРСНА ПРОГРАМА
СОЛИСТИ  ИНСТРУМЕНТАЛИСТИ – ПИАНО, ЦИГУЛКА, ФЛЕЙТА
- ПЪРВА Б ВЪЗРАСТОВА ГРУПА
КЛАВИРНО ДУО - ПЪРВА ВЪЗРАСТОВА ГРУПА

09 септември 2015 г.            14.00 ч.   
                       
КОНКУРСНА ПРОГРАМА
СОЛИСТИ  ИНСТРУМЕНТАЛИСТИ – ПИАНО, ЦИГУЛКА, ФЛЕЙТА
- ВТОРА ВЪЗРАСТОВА ГРУПА
КАМЕРЕН АНСАМБЪЛ / дуо пиано и флейта/ - ПЪРВА ВЪЗРАСТОВА ГРУПА
КЛАВИРНО ДУО - ПЪРВА ВЪЗРАСТОВА ГРУПА

10 септември 2015 г.            11.00 ч.                     

КОНКУРСНА ПРОГРАМА
СОЛИСТИ  ИНСТРУМЕНТАЛИСТИ – ПИАНО
- ТРЕТА ВЪЗРАСТОВА ГРУПА                І ТУР
СОЛИСТИ  ИНСТРУМЕНТАЛИСТИ – ЦИГУЛКА
- ЧЕТВЪРТА ВЪЗРАСТОВА ГРУПА        І ТУР

11 септември 2015 г.            11.00 ч.                       

КОНКУРСНА ПРОГРАМА
СОЛИСТИ  ИНСТРУМЕНТАЛИСТИ – ПИАНО
- ТРЕТА ВЪЗРАСТОВА ГРУПА                ІІ ТУР
СОЛИСТИ  ИНСТРУМЕНТАЛИСТИ – ЦИГУЛКА
- ЧЕТВЪРТА ВЪЗРАСТОВА ГРУПА        ІІ ТУР

11 септември 2015 г.            18.00 ч.    ЦЕРЕМОНИЯ ПО ЗАКРИВАНЕТО