петък, 9 октомври 2015 г.

Представиха книгата на Джиб Михаеску - „Доня Алба”Румънският културен институт в Букурещ, издателство „Персей” и Регионален исторически музей  представиха снощи в Добрич романа „Доня Алба” от Джиб Михаеску. Книгата излиза за първи път на български в превод от румънски на д-р Христо Боев.  Романът бе представен в Дом-паметник „Йордан Йовков” от преводача Христо Боев и Дияна Боева.
Сравняван с Достоевски и Мопасан, румънският писател Джиб Михаеску успява да пречупи влиянията на руските и френските класици, създавайки в творчеството си мащабна картина на живота в Букурещ между двете световни войни. Роден е на 23 април 1894 г. в Драгашани, Румъния и умира на 19 октомври 1935 г. в Букурещ. Участва в Първата световна война, адвокат е в Кишинев и родния си град. „Доня Алба” е най-значимият му роман, който излиза през същата година, когато умира от туберкулоза на 41 години.
Джиб Михаеску ни повежда из улиците на магнетичния свят на декадентската и загадъчна румънска столица от времето между двете световни войни, за да ни разкрие нейните потайности и една модерна приказка за принцове и просяци. По улицата на града може да бъде видяна ослепително красивата принцеса Алба Ипсилант, която привлича погледите на минувачите, като преминава покрай тях. Животът на един от тях ще бъде променен завинаги.
Твърдо решен да се изкачи високо във върховете на обществото, но и да открие романтиката на своето време, младият Михай Аспру е готов да бъде като рицарите от древните времена и да извърши велики дела в името на своята принцеса. Какво означава това обаче в един свят на нови буржоазни отношения, в който огнедишащият змей приема образа на съпруга на принцесата? Отговорът на този въпрос не е нито лесен нито предвидим...
Преводачът д-р Христо Боев е роден през 1973 година в Пловдив. Завършил е английска филология в ПУ "Паисий Хилендарски”. Преподавател по английски в училища, университети и езикови центрове, преподавател по британска литература в ШУ „Еп. Константин Преславски”, симултанен и писмен преводач от и на английски, румънски и български език. Ползва свободно и френски. През 2013 г. защитава в университета "Овидиус", Констанца, Румъния докторат по сравнителна британска и американска литература. Превел е от румънски на български език романа "Адела” на Гарабет Ибрайляну, „Доня Алба” на Джиб Михаеску и „Адам и Ева” на Ливиу Ребряну. Под негов превод предстои да излязат две книги на Йоана Първулеску, която е носител на наградата за литература на Европейския съюз за 2013.