понеделник, 9 ноември 2015 г.

Цигуларят Веско Пантелеев-Ешкенази и пианистът Людмил Ангелов отбелязват в Добрич 20 години съвместна творческа дейностНа 13 ноември, петък 2015 г. в Концертна зала „Добрич“ от 19.00 ч. е дългоочакваният концерт на двамата музиканти.
"Веско Ешкенази е брилянтен цигулар" - отбелязва един от най-разпространeните ежедневници в Кралство Холандия „De Telegraaf“, след интерпретацията му на Първия цигулков концерт от Шимановски с Кралския Концертгебау оркестър в Амстердам. Ешкенази е негов концермайстор от началото на сезон 1999/2000. С него реализира концертна дейност по най-престижните световни сцени. Лауреат е на редица международни конкурси, със забележителни солистични изяви и осъществени концерти дирижирани от световноизвестни диригенти.
Любопитното е, че от лятото на 2000 г. Веско Пантелеев – Ешкенази свири на цигулка "Гуарнери дел Джезу" (Guarneri del Gesu) oт 1738 г. Тя му е предоставена от анонимен спонсор в Холандия. Инструментът е изработен две години преди лютиерът Дел Джезу да направи цигулката, на която е свирил Паганини.

Людмил Ангелов е член - кореспондент на Кралската Академия на изящните изкуства в Толедо. През 2011 г.  е награден от Министерството на културата на Република Полша с медал “ГЛОРИА АРТИС“ за особени заслуги към популяризирането на полската музика по света, а през есента на същата година е удостоен със званието почетен професор от Нов български университет. Ярък представител на българското клавирно изкуство, изнесял е рецитали и е свирил на сцените на Берлинската филхармония, „Музикферайн“ в Австрия, „Плейел“ и „Гаво“ в Париж и в много други.  Компактдискът му с „Ронда“ и „Вариации“ на Шопен е награден от Националния Шопенов Институт във Варшава с “Grand Prix du Disque Chopin”.
Людмил Ангелов живее в Испания, където е основател и артистичен директор на Международния музикален фестивал в Толедо.

ПРОГРАМА: В. А. Моцарт – Соната G dur KV301
 Й. Брамс – Соната №3, оп.108
 Дж. Гершуин – шест песни
А. Пиацола – Милонга без думи
 К. Гардел – Танго