петък, 27 ноември 2015 г.

36 фотоса събрани във изложба „Изгубеният град”

                                               Снимка: Ерджан Бекир
Четири емблематични за Добрич, но изоставени вече сгради са акцентът в изложбата „Изгубеният град”, която ще бъде открита на 9 декември 17.30 часа в Художествена галерия. Това е фотографски проект на Анна-Александра Богдева и Ерджан Бекир.
В ефира на радио "Добруджа" Богдева обясни, че има интерес към градската антропология. Вдъхнови ме градската среда - наблюдавайки я и гледайки тези големи изоставени сгради. Затова провокирах Ерджан да направим такъв експеримент, каза Богдева. Първата сесия е била в Обувния завод. Постепенно концепцията се е развила и двамата решават да направят тази серия, която включва още ТПК Мир, Медицинския колеж и Текстилния завод. В изложбата са включени 36 кадъра, които са избрани измежду над 500 снимки. Отне ни доста време, докато изберем най-доброто и надявам се хората да го оценят, каза фотографът Ерджан Бекир. По думите му присъствието на Алекс в снимките е бил нужният акцент. Той се надява с тези снимки да покажат на по-младите какво е било в тези здания, защото достъпът до част от тях е забранен.
Посетителите на изложбата няма да могат да усетят чувството от това да си в това пространство. Там сякаш времето е спряло, разказа Богдева. Тя припомни, че в Европа подобни изоставени сгради се използват за различни форми на съвременно изкуство. В своята цялост тези сгради са здрави. При един добър ремонт те могат да функционират нови, убеден е Ерджан Бекир. Двамата имат идея тази изложба да бъде показана и в други градове в страната. Освен това те обмислят да разширят проекта със снимки в още сгради.