четвъртък, 12 ноември 2015 г.

Премиера на книгата „Молитва за земята” на Георги Балабанов
На  11 ноември 2015 г. в Регионална библиотека “Дора Габе”  се състоя премиера на книгата „Молитва за земята” на Георги Балабанов, която е с номинация за Националната литературна награда „Йордан Йовков“. Много приятели и почитатели на творчеството на Георги Балабанов присъстваха на литературната среща.


Директорът на библиотеката г-жа Невяна Христова представи писателя и гостите на събитието, а новата книга на добруджанския писател представи Председателят на Съюза на независимите писатели в България г-н Марин Кадиев. Поздравления от свое име и поздравителен адрес от кмета на Община град Добрич г-н Йордан Йорданов поднесе директорът на Дирекция „Хуманитарни дейности” г-жа Диана Борисова. Думи на благодарност за подкрепата и отношението на Георги Балабанов към бесарабските българи поднесе и г-н Ни­ко­лай Пла­гов – та­ра­к­лий­с­ки бъл­га­рин, пре­д­с­та­ви­тел на бе­са­ра­б­с­ки­те бъл­га­ри – пре­сел­ни­ци в Се­ве­ро­и­з­то­ч­на Бъл­га­рия. Поетът Генчо Златев поздрави писателя със стихотворение, което му е посветил по повод книгата.


Поредната нова книга с проза на Георги Балабанов е своеобразна молитва за земята и хората, за морала, човечността и любовта между хората, за състраданието и достойнството, за връзката на човека с природата и взаимоотношенията между поколенията.


„Молитва за земята”, споделя авторът, поставя един голям въпрос, за мярата и отговорността ни, за приноса на всеки едни от нас при утвърждаването на тези духовни ценности, и добавя, че книгата е благослов, свещен благослов за тези наши пътища, по които ще вървят пречистени и идните поколения.