събота, 21 ноември 2015 г.

Писателят Георги Мишев получи Националната литературна награда "Йордан Йовков"


                                 Сн. "Подиум"

Официална церемония по връчването на Националната литературна награда "Йордан Йовков" за 2015 година се състоя днес в зала „Нели Божкова”. Слово на церемонията в Добрич изнесе литературният историк проф. Михаил Неделчев.
Призът бе връчен от кмета на община Добрич Йордан Йорданов на писателя Георги Мишев. Отличие за принос в изследването и популяризирането на Йовковото наследство получи д-р Кремена Митева - гл.уредник на Дом-паметник "Йордан Йовков".
Удоволствие е за мен да ви поздравя по случай връчването на Националната награда „Йордан Йовков“ и отличието за принос в научното изследване и популяризиране на Йовковото литературно наследство. С тези думи кметът на Добрич Йордан Йорданов се обърна в своето приветствие към присъстващите и гостите на тържеството за отбелязване на 135 години от рождението на класика на българската литература Йордан Йовков.
„Българското общество се е отдалечило доста от посланията в творчеството на Йордан Йовков. Престанахме да говорим с Бога и това май няма да ни доведе до никъде. Само човек, който разбира нуждата от Бога, може да обича и ближния си и да възпита в себе си човеколюбие”. Това заяви пред журналисти в Добрич писателят Георги Мишев.
В програмата прозвучаха и разкази на Йовков, изпълнени от актьора Мариус Донкин.
Повече снимки от церемонията можете да разгледате тук.