понеделник, 23 ноември 2015 г.

Изложба-рисунка „Библиотеката през моите очи”
На 20 ноември  2015 г. в библиотеката се откри изложба от конкурса за детска рисунка на тема „Библиотеката през моите очи” за деца на възраст 6-18 г. Инициативата е по повод 65 години от създаването на регионалната библиотека. Целта на конкурса бе обогатяване със съдържание на прояви, подкрепящи грамотността, навиците за четене, развитие и изява на творческия талант на подрастващите. В конкурса се включиха 67 деца от Добрич, Сливен и София.С рисунки по темата участваха възпитаници на добричките училища и школи - СОУ „Св. Климент Охридски”, ОУ „Стефан Караджа”, СОУ „Димитър Талев”, ЧПГ „Леонардо да Винчи”, Детска школа по изобразително изкуство, с ръководител Олга Иванова и Ателие „Стела и Дара”при ОМЦ „Захари Стоянов”, от ОУ „Елисавета Багряна” и Национална художествена гимназия “Димитър Добрович” гр. Сливен, Национално училище за изящни изкуства „Илия Петров” София, както и индивидуални участия от града.
Тричленно жури, в състав художниците Недко Недков и Николай Тодоров, и представител на  регионалната библиотека, отличиха най-добрите рисунки, пресъздаващи представата на децата за библиотека.
На откриването присъстваха участници, техните родители и преподаватели. Директорът на Регионална библиотека „Дора Габе” приветства участниците за активността да рисуват по темата и включат в конкурса. Г-жа Христова връчи наградите на отличените деца.
Журито определи две Поощрителни награди за най-малките участници в конкурса, които са на 5 г. - Грациела Герасимова и Матей Йорданов 5 г. от Ателие „Стела и Дара” при Общински младежки център „Захари Стоянов” гр. Добрич. Бъдещите читатели на библиотеката бяха допуснати за участие въпреки, че според регламента, конкурсът е за деца от 6 г. възраст.
I-ВА ВЪЗРАСТОВА ГРУПА:
Поощрителна награда - Магдалена Иванова 9 г., Ателие „Стела и Дара” при Общински младежки център „Захари Стоянов” гр. Добрич
Трета награда - Гергана Димитрова 10 г., Детска школа по изобразително изкуство с р-л Олга Иванова при Общински младежки център „Захари Стоянов” гр. Добрич
Втора награда - Дея Златева 10 г., Ателие „Стела и Дара” при Общински младежки център „Захари Стоянов” гр. Добрич
Първа награда -Мария Великова 8 г., ЧПГ „Леонардо да Винчи” гр. Добрич

II-РА ВЪЗРАСТОВА ГРУПА:
Първа награда - Йоана Костадинова 14 г., Ателие „Стела и Дара” при Общински младежки център „Захари Стоянов” гр. Добрич
Втора и трета награда не се присъждат.
III -ТА ВЪЗРАСТОВА ГРУПА
Първа награда
Евгения Паскалова 17 г. ,СОУ „Св. Климент Охридски” гр. Добрич
Втора и трета награда не се присъждат.
Наградените участници получават грамота, книги, талон за безплатен читателски абонамент за 2016 г. за Регионална библиотека „Дора Габе” и включване на отличените им рисунки в предстоящо юбилейно издание на библиотеката. Всички останалите участници в конкурса получават грамота за участие и талон за безплатен читателски абонамент за 2016 г. за Регионална библиотека „Дора Габе”. Разбира се подаръци имаше и за преподавателите по изобразително изкуство от ателиетата и училищата в града, които се включиха в конкурса.
Библиотеката изказва благодарност към всички участници и техните преподаватели в детския конкурс за съпричастността им към темата Библиотека и четене. Пожелаваме на младите художници здраве, слънчево детство и много творчески вдъхновения от книгите.