сряда, 4 ноември 2015 г.

В Добрич се открива паметен знак на таврийските българиНа 5 ноември т.г. от 12.00 часа пред сградата на Община Добричка срещу барелефа на цар Борис III ще бъде открит Мемориалният знак „В памет на таврийските българи“. Изграждането на паметния знак е гражданска инициатива с основна задача – почитане паметта на нашите сънародници – таврийските българи. Домакин на събитието е Община град Добрич, организатори – Инициативен комитет за построяване на мемориалния знак „В ПАМЕТ НА ТАВРИЙСКИТЕ БЪЛГАРИ“ и Общобългарски съюз „Истина“. Гости на тържеството ще бъдат Негово Превъзходителство Микола Балтаджи – посланик на Република Украйна в България, дипломатът Иван Станчов, г-н Дянко Марков, както и потомци на таврийските българи.
На същия ден от 13.00 ч. в Малката заседателна зала на Община град Добрич ще се състои пресконференция по повод събитието, в която ще участват Негово Превъзходителство Микола Балтаджи, организаторите и гостите на тази паметна проява. От 14.00 ч. в Голямата заседателна зала на Община град Добрич ще бъде прожектиран документалният филм на Васил Барков „Един изстрел“, посветен на таврийския писател и общественик Мишо Хаджийски, повел около 2000 наши сънародници от Таврия /Украйна/ към България в разгара на Втората световна война.
Организаторите на събитието канят гражданите на Добрич, присъствайки на събитието, да отдадат почит към паметта на нашите сънародници.