четвъртък, 5 ноември 2015 г.

Мемориален знак почита паметта на таврийските българи в ДобричВ Добрич бе открит мемориален знак в памет на таврийските българи, поели по трудния път към историческата си родина по време на Втората световна война.

При откриването на мемориалния знак кметът на Добрич Йордан Йорданов посочи, че малка част от завърналите се в родината си таврийски българи успяват да се укрият и да избегнат репатрирането им обратно в СССР.
Посланикът на Украйна в София Микола Балтажи заяви, че мемориалният знак връща към трагичните събития отпреди 70 години, когато таврийските българи стават жертва на сталинските репресии, и призова никога повече да не се допускат подобни тоталитарни режими.

                                 Снимки: Ангел Радилов
На обелиска, поставен пред сградата на Добричката община, в която те са уреждали статута си, е записано "В памет на таврийските българи, преселили се през 1943-1944 година в прародината си България с благословията на цар Борис III - Обединител". На паметната плоча е и част от тяхното писмо до Борис Трети: "С една надежда живеем сега, че Ти няма да ни оставиш нас, както не остави нашите братя в Добруджа, Тракия и Македония, а ги взе под закрила в царството си".
На паметния знак представители на местната власт, на политически партии, почетни граждани на Добрич, потомци на таврийските българи положиха венци и цветя.