петък, 11 декември 2015 г.

БЛЯСКАВ ГАЛА КОНЦЕРТ С ШЕДЬОВРИ НА СВЕТОВНАТА ОПЕРА В ПОДКРЕПА НА „БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА“


В препълнената зала на Софийска опера и балет в четвъртък вечерта се състоя бляскавият концерт “MASTERPIECEOFWORLDOPERA”, който за втора поредна година  се организира от Италианската търговска камара в България и Френско-българската индустриална и търговска камара, със съдействието на Софийска опера и балет, с подкрепата на  Н.Пр. Марко Контичели, посланик на Италия в България и Н. Пр. Ксавие Лапер дьо Кабан, посланик на Република Франция в България, както и на Италиански културен институт в София и Френски институт в България.
 Събитието се проведе под високия патронажа на Президента на Република България, г-н Росен Плевнелиев, а част от средствата бяха предоставени на благотворителната инициатива „Българската Коледа“.
 Операта беше препълнена от желаещи да се докоснат до шедьоврите на световната опера, а по червения килим преминаха посланикът на Италия Н.Пр. Марко Контичели, посланикът на Франция Н. Пр. Ксавие Лапер дьо Кабан, Президента на Френско-българската индустриална и търговска камара, Стефан Делайе и неговият колега, президентът на Италианската търговска камара в България, Марко Монтеки, икономическият съветник на г-н Плевенелиев г-н  Евгени Ангелов, изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции г-н Стамен Янев, депутатът Йордан Цонев, бившият министър на културата Георги Йорданов и много дипломати, бизнесмени, политици, интелектуалци и общественици.
 Под диригентската палка на Маестро Лучано Ди Мартино, публиката чу арии от опери на Верди, Бизе, Гуно, КамийСен-Санс, ФранческоЧилеа, и Пучини изпълнени от Мариана Панова (сопран), Даниела Дякова (мецосопран), Иван Момиров (тенор), Атанас Младенов (баритон), Мартин Илиев (баритон), Димитър Станчев (бас), Мариана Цветкова  и Хрисимир Дамянов, оркестър и хор на Софийска опера и балет.
 Изпълнението на „Nessundorma” от „Турандот“ докосна публиката, а наздравица от „Травиата“ на Верди донесе три биса за изпълнителите й.
 Актьори в костюми от XVII век напомняха за тържествеността на културните традиции на Италия и Франция, а организаторите обявиха, че за идния февруари подготвят пищен бал с маски във връзка с карнавалните празненства.
 Събитието приключи с бляскав коктейл във фоайетата на операта.