вторник, 2 февруари 2016 г.

Фрагменти от историята на България са подредени в Художествената галерия на Добрич

22 творби - десет живописни платна и дванадесет графики от фонда на галерията  ще бъдат изложени от утре / трети февруари/  в зала  5 на художествената галерия. Те разказват за знакови събития от историята на Добруджа и България, съобщават от културната институция.
Акцент е поставен върху творбите, пресъздаващ селските вълнения от началото на 20 век, обхванали цялата страна и завършили с бунта на селяните при Дуранкулак. Трагичните събития от 1900 г. са вдъхновили живописци и графици – темата е развита в монументалната картина на Стоян Сотиров, на Добри Добрев, както и в графиките на  Петър Чуклев, Галилей Симеонов, Спиридон Борисов, Георги Савов и др.
В изложбата могат да се видят творбите на Юлий Минчев – „1876”, на Георги Трифонов – „Пътищата на Войната”, „Преселници” на Калина Тасева и др.
Героичните събития от 1916 г. е отразил Борис Денев, който като военен художник, изпратен на добруджанския фронт, рисува моменти от войнишкия живот. Той е пресъздаден в  „ Боят при село Арабаджии”,  рисунка и картината „Ропотът на конете против войната”.
За първи път е експонирана голямата композиция на Димитър Войнов „Хора против” – групов портрет на избитите български интелектуалци в периода 1923 – 1925 г. Сред тях са Иван Багрянов, Тодор Страшимиров, Елена Гичева, Христо Ясенов, Йосиф Хербст, Гео Милев.      „Фрагменти от историята на България” е първа част от изложбата с образователен характер на историческа тема. В края на февруари в зала № 2 ще бъдат подредени портрети на личности от българската история, по повод националния празник - Трети март.