понеделник, 14 март 2016 г.

С изложба „Че са им златни ръцете…“ Регионален исторически музей – Добрич ще гостува на музея в гр. Ген ТошевоПовече от 150 експоната показват многообразието на две от най-богатите колекции на отдел „Етнография” – „Облекло” и „Тъкани”, и дават възможност на посетителите да придобият визуална представа за красотата на съхранената българска традиция. 
 Седем традиционни носии на различни етнографски групи разкриват специфичните особености и общобългарските характеристики на облеклото на преселените от Тракия, Балкана и Северна Добруджа българи и илюстрират най-ярко етнографската пъстрота на областта и регионалното многообразие на народната култура в периода от края на XIX в. до средата на XX в. Традиционното
народно облекло се допълва от накитите, които са не само декоративен елемент, но и предмет с апотропейно значение, израз на възрастов, семеен и социален статус. Разнообразни по форма и предназначение, включените в изложбата мънистени украшения разкриват следи от древно изкуство и мироглед и са свидетелство за приемствеността в развитието на една многовековна традиция. С изключително видово разнообразие, прекрасни багри и богати орнаменти се отличават декоративните тъкани, предназначени за ежедневни битови нужди, украса на дома или традиционни празници. Пъстри черги, тъкани възглавници, везани пешкири показват регионалното и локално своеобразие на народното изкуство и запознават музейната публика с художествените умения, творческа фантазия и изискан естетически вкус на добруджанката.
    Гостуващата изложба „Че са им златни ръцете... Традиционно  облекло и тъкани от Добруджа“ ще бъде открита на 17 март  от 14.00 часа в Исторически музей гр. Ген. Тошево и ще гостува до края на месец април.