петък, 25 март 2016 г.

Добрич е домакин на изложбата „Пазители и традиции“

На 28 март 2016 г. от 14.00 ч. в Регионална библиотека „Дора Габе” ще бъде открита пътуваща изложба „Пазители и традиции“ на фондация „Работилница за граждански инициативи“, която съдържа 20 снимки представящи забравени традиции, обичаи, празници и фестивали от миналото на българина. Автор на снимките е фотографът Радич Банев.
Изложбата „Пазители и традиции“ дава отговор на въпроса кои са съвременните пазители на традициите,  защо е важно да пазим културното наследство и прави ли ни това по-модерни граждани. Фотографиите са вдъхновени от 20-те проекта, подкрепени  през 2014 г. година по програма „Живо наследсто“ на фондация „Работилница за граждански инициативи“. Всеки един от проектите цели съхраняването на културното наследство от всички райони на страната.
Добрич е единадесетото населено място, в което изложбата гостува. До момента тя е видяна от над 12 000 души в  София, Кюстендил, Шумен и селата Бистрица, Пожарево, Победа, Бърдарски геран, Сейдол, Бургас и Варна.
Снимките, включени в изложбата са направени по време на фестивала „Живо наследство 2014", организиран от Фондация „Работилница за граждански инициативи“ в рамките на едноименната програма.
Изложбата се намира в централното фоайе на библиотеката и може да бъде разгледана до 22 април 2016 г.
Повече за проектите, реализирани по програмата, можете да научите от виртуалния музей „Живо наследство“.
Информация за фотографа Радич Банев

Радич Банев се занимава с фотография от 1997 г. Има Майсторско свидетелство от Занаячийската камара за Майстор-Фотограф и редица публикации в български и чужди издания. Снимал е за списанията: „За хората“, „Mteller“ и др. Негови изложби са: „Пайзажи и портрет" на Фотоваканция, 1998 г. и „115 Години Българска Семинария",  2014г. Фотограф е на докуметалните продукции  във филмите "Кметът" и "В търсене на Списаревски.