сряда, 30 март 2016 г.

Започва походът на книгата



За единадесети пореден път, от 2 до 23 април 2016 г., Регионална библиотека „Дора Габе” ще се включи в националната кампания Маратон на четенето  и инициативата Походът на книгата, инициирани от Българска библиотечно-информационна асоциация и Асоциация „Българска книга“. В дните между 2 и 23 април, библиотеката организира истински празник за четящите хора, изпълнен  с литературни четения, премиери, изложби, презентации, информационни дни. Целта на кампанията е да утвърдим отново библиотеките като значимо място за четене, общуване и срещи на общността. Кулминацията на кампанията ще бъде на 22 април, когато ще се проведе Маратон на четенето, посветен на Международния ден на книгата и авторското право – 23 април.

По повод 2 април - Международния ден на детската книга, на 1 април /петък/ 2016 г. от 14.30 ч. в интерактивния кабинет на Регионална библиотека „Дора Габе” ще се проведе Празник на книгата под наслов „С приказките на Ханс Кристиан Андерсен”, с ученици от 3а клас на СОУ „П.Р.Славейков”. Презентация за живота и творчеството на разказвача на приказки Андерсен ще провокира интереса на децата, които също ще се включат в представянето. Витрина с библиотечни документи с приказките на Андерсен ще разкрие пред малчуганите богатия фонд на сектор Работа с деца. Като част от празника, на третокласниците ще бъде прожектиран филма „Гърло в бутилка” по едноименната приказка на Х.К.Андерсен.

На 5 април /вторник/, от 17.30 ч. в библиотеката ще се състои представяне на сборниците „Ловешкият покрит мост на архитект Стефан Олеков” и „Моралният подвиг на поп Кръстю“. Съставител на сборниците е Васил Колев от издателство „Чернат“, а редактор Георги Мишев. Книгата „Ловешкият покрит мост на архитект Стефан Олеков” е посветена на 85-годишнината от построяването на Покрития мост в град Ловеч, и разказва вълнуващата история на емблематичния за града мост. Литературната среща включва и представяне на публицистичния сборник „Моралният подвиг на поп Кръстю“, определена от нейния редактор Георги Мишев като своеобразен „требник" от мнения, становища, позиции на свещеник Кръстю Никифоров. Това е седма книга на Издателство „Чернат", с която се опитва да разпръсне „черната легенда" на клеветата около името на поп Кръстю.

На 8 април /петък/, от 17.00 ч. предстои премиера на книгата на Екатерина Митева „Царят на Тракия” – книга първа от трилогията. В мистерията на "Царят на Тракия" ще ни въведе варненската писателка Ели Георгиева.