петък, 22 април 2016 г.

11-ти Маратон на четенетоМаратонът на четенето в Регионална библиотека „Дора Габе”, посветен на Международния ден на книгата и авторското право – 23 април, събра над 260 участника на различна възраст.
Маратонът на четящите хора обедини ученици от добричките училища, партньори на библиотеката, читатели, граждани в желанието ни да четем заедно, да събудим актьора във всички един от нас, и чрез знанието да постигнем вътрешна свобода. Освен четене на текстове от любими автори, програмата включваше драматизации по български народни приказки и рисуване по прочетеното с учениците от третите класове на СОУ „Димитър Талев”. В литературния празник участваха и възпитаници на СОУ „П.Р.Славейков”, ОУ „Стефан Караджа”, ПГ МЕ „М. Ломоносов”.
Старт на маратона даде г-жа Елка Димова, зам.-кмет „Финанси и общинска собственост” при Община град Добрич, която поздрави участниците и им пожела да откриват нови хоризонти с книгите. Директорът на библиотеката г-жа Невяна Христова обяви най-активните читатели на годината - Владислав Йонков Станчев, първи клас и Атанас Стоянов Георгиев  на 73 г., най-четящ клас - четвърти „в” клас на СОУ „Димитър Талев”, с класен ръководител Красимира Хинева, най-активен партньор - ЦДГ № 9 „Пчеличка”. Отличените читатели получиха грамоти и книги.
Маратонът откри ученикът от СОУ „П.Р.Славейков” Александър Петров, с четене на свои есета и стихотворения. Александър е в 7 клас и участва в Клуб за творческо писане „Литературната къща”- Добрич, с ръководител Генка Петрова. По-късно в маратона се включи и поетесата Валентина Добринчева, която прочете своя разказ „Слънчовка”, както и разказа на Георги Божинов „Черешово време”.
Участниците четоха произведения на Ангел Каралийчев, Елин Пелин, Ран Босилек, Роалд Дал, Памела Травърз, Джани Родари, български народни приказки, материали за М. В. Ломоносов и др.
Отново на 22 април, в Обучителния център на библиотеката се проведе информационен час на тема Вроцлав /Полша/ - Световна столица на книгата за 2016 година, с потребители на библиотечни услуги. Чрез мултимедийна презентация библиотечен специалист представи дейностите на град Вроцлав като Световна столица на културата, фестивали и събития, свързани с четенето, книгоиздаването, преводаческата и библиотечната дейност, информация за града и неговите забележителности.
За единадесети пореден път, от 2 до 23 април 2016 г., Регионална библиотека „Дора Габе” подкрепя Националната кампания Маратон на четенето и инициативата Похода на книгите, инициирани от Българска библиотечно-информационна асоциация и Асоциация „Българска книга“. В дните между 2 и 23 април 2016 г., бе организиран истински празник за четящите хора, изпълнен  с литературни четения, премиери, изложби, презентации, информационни дни. Целта на кампанията е да утвърдим отново библиотеките като значимо място за четене, общуване и срещи на общността.