сряда, 13 април 2016 г.

"Апокалипсис" в Художествената галерия на ДобричНа 12 април в Художествена галерия - Добрич бе открита  изложба на румънския художник Флорин Михай, озаглавена „Апокалипсис”.
Ето как характеризира творчеството на г-н Флорин Александра Титу, куратор на негови изложби. Композициите от животни на Флорин Михай напомнят на наблюдателя архаични ритуали, жертвоприношения на животни и рицарски турнири, които включват динамични събития с кървави сцени. Фигурите на животни представляват обкръжаващите ни бедствия, врага, а в същото време и придружаващото присъствие на съдбата. Често, спомените за кървавите ритуали избледняват до спортни и приятелски конфронтации. Изображенията на всички същества са теми на същия динамичен принцип, който визуално се тълкува като постоянна игра на прекъсващи или продължителни, цветни или приглушени действия”.
ФЛОРИН МИХАЙ е роден на 13.05.1949 в гр. Тимишоара. Завършил е Художествена Академия „Николае Григореску”, Букурещ, специалност ”Монументално изкуство”. От 1984 г. е член на Съюза на румънските художници. От 1977 г. участва в общи национални и  международни изложби, и биеналета. Има 11 самостоятелни изложби в Румъния и зад граница. Негови творби притежават частни колекции в Гърция, Германия, Италия, Сърбия, САЩ, Канада, България.