четвъртък, 12 май 2016 г.

Библиотеката в Нощта на литературатаНа професионалния празник на библиотекаря 11 май, Регионална библиотека „Дора Габе”  подкрепи инициативата Нощ на литературата. Библиотеката създаде едно от 3-те „читателски гнезда“ в града, от 18.00 до 22.00 ч. Събитието откри г-жа Невяна Христова, директор на културната институция. Слушателите имаха възможност да чуят разкази от сборника „Дракони в Порутения замък“ на британския писател и най-продавания автор във Великобритания за 90-те Тери Пратчет, предложен от Фондация „Детски книги“ и „Невидима ръка”. Текстовете чете актрисата Маргарита Ангелова, чийто опит в сценичното изкуство за деца накара малчуганите да се потопят истински в магията на словото. Удоволствието от споделеното четене в Нощта на литературата бе за родители с деца от 4 до 12 г., читатели на библиотеката, граждани. Всички приятели на книгата и четенето получиха талон с печата на инициативата.

„Дракони в Порутения замък” на  Тери Пратчет е издадена от издателство Прозорец през
2015 г. в превод на Светлана Комогорова – Комата. Сборникът „Дракони в Порутения замък” включва чeтиpинaйсет иcтopии oт ранното творчество на нeнaдминaтия paзказвaч. В тях Пратчет организира за читателите пътyвaнe във времето и срещи с костенурки, чyдoвищa, Дядо Коледа и всевъзмoжни зaбaвни образи, залагайки на типичния си стил и чувство за хумор.
Сър Тери Пратчет (1948-2015) е един от най-известните и обичани британски писатели. Негови книги са преведени на повече от 36 езика, а най-популярен е със серията си от хумористични фентъзи-романи за Света на Диска. Пратчет притежава характерен хаплив, изобретателен и лаконичен стил, който заслужено го прави вторият най-четен автор на Острова. През 2001 г. печели най-старата награда за детска литература във Великобритания - медал “Карнеги”, - за романа си „Изумителният Морис и неговите образовани гризачи”. Заради приноса му към литературата, през 1998 г. Тери Пратчет е обявен за офицер на Британската империя, а през 2009 г. за рицар-бакалавър.
Пето юбилейно издание за инициативата в България и десето в международен мащаб. Събитието е инициирано от Чешкия център в София и негови организатори са културните институти и посолства на страните членки на Европейския съюз, обединени в
организацията EUNIC България – Австрийско посолство, Британски съвет, Гьоте институт Датско посолство, Институт Камойнш, Институт Сервантес, Ирландско посолство, Италиански културен институт, Полски институт, Румънско посолство, Унгарски културен институт, Чешки център, но също Културно-информационен център на Република Македония, Представителството на Европейската комисия в България и фондация „Детски книги“.
Основната цел на Нощта на литературата е популяризирането на съвременна европейска преводна литература. Форматът е специфичен и към него се придържат всички участници в проекта. Най–важните елементи са откъсът, четецът – популярна личност, и мястото за четене. На всеки половин час във всяко „читателско гнездо“ се чете по един откъс, посетителите обикалят тези места и имат възможност да чуят различни произведения от европейската литература, преведени на български език.