сряда, 27 юли 2016 г.

25-ти Международен джаз фестивал “Варненски лято 2016”

За юбилейния фест във Варна пристигат музиканти от България, Русия, Австрия, Германия, Украйна, Франция, Полша и Норвегия, поканени от Анатолий Вапиров
Международният джаз фестивал „Варненско лято“ е едно от знаковите събития на варненския фестивален сезон - запазената марка на музикалното Лятно време по Черноморието. Началото е през 1992 г., когато една от легендите в българския джаз - саксофонистът и композитор Анатолий Вапиров създава концепцията на форума. Варненското джаз общество и Община Варна се обединяват около неговата идея в морската столица да се представя стойностен авторски джаз от България, Европа и Америка и стават организатори на фестивала. Двигател и артистичен лидер на джаз фестивала, Вапиров отстоява ревностно през годините тази концепция и с това печели уважението на музикантската общност и публиката.
На пресконференция днес  бащата на варненския джаз фестивал Анатолий Вапиров припомни, че фестивалът встъпва в своя четвъртвековен юбилей с впечатляваща равносметка – на неговата сцена са гостували световни имена в джаза като Алберт Мангелсдорф, Доменик Пифарели, Мел Уелдрън, Луис Склавис, Мирослав Витоус, Трилок Гурту, Карин Крог, Джон Сърман, Маркус Щокхаузен, Виенна Арт Оркестра, Еберхард Вебер, Френски национален биг-бенд.

Сцената на варненския фестивал е обичана и от големите български джаз музиканти. На нея са излизали Йълдъз  Ибрахимова, “Бели, зелени, червени”, „Акустична версия“, Борисов биг-бенд, Людмил Георгиев, Симеон Щерев, Теодоси Спасов, Стоян Янкулов, Владимир Карпаров, Роко Захариев, Венцислав Благоев и още много джазмени, които са приятели на фестивала.

Варненският фестивал е популярен сред тях като музикантския български джаз форум – в него се търси експериментът, търсят се срещите на култури и формации с участници от България, Европа и Америка.
 
25-то издание на джаз фестивала „Варненско лято“ се реализира с подкрепата на Община Варна – фонд Култура, Министерството на културата, фондация Америка за България, Гьоте институт, Полски институт София и Австрийското посолство в София.
 
„За Община Варна е чест да има в палитрата от летни фестивали своето Джаз Лято – отбеляза на пресконференцията Антония Йовчева, директор на дирекция „Култура и духовно развитие“ в общината. – Бих акцентирала върху факта, че фестивалът е не само едно наситено с отлични концерти 4-дневно събитие. Джаз фестът създаде в нашия морски град традиция на директно общуване с музиката в историческата среда на Английския двор на Археологическия музей. С джаз феста това пространство се утвърди като място за артистични прояви за публики от познавачи на различни изкуства. Фестивалът наложи и модел на вписване на визуалните изкуства в рамките на музикалното събитие с изложби на уважавани български художници, работещи у нас и в чужбина, които преобразяват сцената под небето.“
 
Тазгодишното 25-о издание на джаз фестивала „Варненско лято“ обещава да се превърне в  креативна среща на музиканти, които пристигат във Варна от България, Русия, Австрия, Германия, Украйна, Франция, Полша и Норвегия, посочи Анатолий Вапиров.
Тази година за пръв път фестивалът ще бъде открит от варненска група – Bandwagon Acoustic, двама от участниците в която също се включиха в пресконференцията – братята Нейко Бодуров и Димитър Бодуров. Те живеят в различни страни и рядко успяват да свирят заедно, затова споделиха, че това е много добра възможност за тях.
 
Две събития ще съпътстват фестивала – лекция на джаз критика Владимир Гаджев за развитието на полския джаз – на 30.07. в Дома на архитекта, и изложба в Английския двор на Археологическия музей с  работи на варненски художници, вдъхновени от джаза, сред които са Димитър Трайчев и Мария Зафиркова.
 
Началото е на 28 юли от 20:30 с Bandwagon Acoustic от България и Арт ансамбъл Архангелск от Русия. Вторият ден е за Андрей Прозоров трио от Австрия и Владимир Карпатов квартет от Германия и България. На 30 юли на сцената под звездите ще излязат Тамара Лукашева и Матиас Шрифъл от Украйна и Германия, Георги Корназов и Проект „Съзнание“ от Франция и България. Финалът на 31 юли е с трио „Акустична версия“ от България, Адам Балдиш и Хелге Лиен трио „Мостове“.
Билетите за концертните вечери са по 5 лв., за деца – 3 лв., началният час е 20:30.
 
Джаз критикът Владимир Гаджев представя програмата на фестивала така:  „ Юбилейният 25-ти международен джазов фестивал "Варненско лято" е конструирал програмата си така, че да напомни за основната линия в своята стратегия. А тя е - широк път на най-младите, креативно посветили се на джаза музиканти.  Тази година фестивалът се открива от варненски джазмени – варненска формацията на Нейко Бодуров  Badwagon Acoustic. В същата вечер ще имаме възможност да чуем и знаменития руски "Арт-ансамбъл Архангелск", наследник на едноименния състав от 1970 г., в своето време едната от двете авангардни групи в бившия Съветски съюз (другата е "Ганелин трио"). Втория фестивален ден предлага среща с двама стари познайници - триото на Андрей Прозоров от Австрия и квартета на Владимир Кърпаров с негови колеги от България. В програмата на третата вечер се включват също познати имена - на певицата и пианистка Тамара Лукашева с германския мултиинструменталист Матиас Шръфл,  както и българо-френския проект на Георги Корназов  Consciouness  (Съзнание).Финалът е предоставен на момчетата, които преди 25 г. го откриха и поостаряха с него - "Акустична версия". Веднага след тях излиза един истински младок, полския джазов цигулар Адам Балдих, обявен за  № 1 в годишните класации (2012, 2013 и 2014 г.) на списание Jazz Forum. Той ще свири с норвежците от "Хелге Лиен трио" в програмата Bridges (Мостове). В съпътстващата фестивална програма на 30.07.2016 г., събота, в Дома на арахитекта от 18,00 ч. ще се отбележи 60-годишнината на първия в социалистическия лагер международен джазов фестивал - този в курортния град Сопот, Полша. Темата е формулирана "От Сопот джаз 56 до рухването на Берлинската стена... и по-нататък".