вторник, 19 юли 2016 г.

Експонираха витлото от самолета на кап. Димитър Списаревски

Регионалният исторически музей в Добрич експонира витлото от самолет "Фоке Вулф - Врабче",на който е летял капитан Димитър Списаревски. В родния град на героя от Втората световна война с тържествени прояви днес се отбелязват 100 години от неговото рождение.
Българският летец по време на войната прави първия въздушен таран в небето над София. На 20 декември 1943 година, останал без боеприпаси и тежко ранен, той врязва своя изтребител в американски бомбардировач.Така пилотът предотвратява да бъдат хвърлени бомби над мирното население на София, припомнят от музея.
Витлото от самолет, на който е летял Списаревски, е запазено от неговите бойни другари.Софийският клуб "Капитан Димитър Списаревски" го дарява на музея през 2003-а по повод 60-годишнината от гибелта на летеца.
В експозицията на открито в градския парк музеят показва и фотоси от ученическите години на Списаревски,в подготовка за полет на летище "Божурище" през 1941 година,лобното място на пилота край село Долни Пасарел и други.
Регионалната библиотека "Дора Габе" също представи документи в експозиция на открито под наслова "Памет за Списаревски".