четвъртък, 7 юли 2016 г.

ДКИ КЦ "Двореца" - Балчик представя Инициатива на Румънски културен институт - Букурещ   
Историческата роля на  гр. Балчик като културен мост между България и Румъния ще бъде акцент в инициативата на Румънски културен институт, планирана да се състои на 9 юли от 18:00ч. в "Каменна зала" с домакинската подкрепата на Държавен културен институт "Културен център "Двореца" - Балчик.
   Форумът се посвещава на 150-та годишнина от основаването на румънската кралска династия и обявяване на княз Карол Хохенцолерн-Зигмаринген през 1866 г. за владетел на Обединените княжества.
 В "Каменна зала" ще се представи спектакъл от музика и народни танци от Детска фолклорна група към сдружението на румънците в България "AVE", както и прожекция на документалния филм King’s War (Войната на Краля), посветен на племенника на кралица Мария и крал на Румъния - Михай I.
   Очаква се на събитието да присъства и Нейно Височество Мария Румънска, която е правнучка на кралица Мария. Представител на фондация „Флореску”- Джон М. Флореску - ще разкрие различните етапи от подготовката на документалния филм и ще отговаря на въпроси, зададени от публиката.
   Самият документален филм е с режисьор и продуцент  Тревър Потс, а изпълнителен продуцент е Джон Флореску. Сюжета на филма е базиран на обширно интервю на Джон Флореску с Негово Величество Михай I Крал на Румъния, взето на английски език.  
   На 9 юли  от 18:00ч., "Каменна зала" ще отвори врати за всички, желаещи да посетят събитието.  Достъпът в залата ще се осъществява посредством  закупен за територията  на Архитектурно-парков комплекс "Двореца",  входен билет. Броят на седящите места в залата ще лимитира и присъстващите на събитието лица.