неделя, 21 август 2016 г.

Ансамбъл „Житен клас” с поредна голяма награда

Представителен танцов ансамбъл за изворен фолклор „Житен клас” село Житница завоюва поредната си голяма награда. Този път съставът получи високото отличие на Министерството на културата – „За добро представяне и високи постижения в българския фолклор”. Ансамбълът бе удостоен с грамотата, подписана лично от министър Вежди Рашидов, придружена с диплом и златен медал, за отличното си представяне на провелия се от 4-и до 7-и август Национален фестивал „Фолклорен извор 2016” в село Царевец, община Свищов.
„Отличието пристигна в Житница едва преди няколко дни и всички в състава са много щастливи и най-вече удовлетворени от добре свършената работа”, заяви в интервю за Медийна група „Добруджа” Янка Иванова – читалищен секретар на НЧ „Гео Милев – 1940”.
Тя не пропусна да благодари на всички танцьори и музиканти, като отбеляза и помощта, която й оказват колегите й от съседните села – Лясково и Черна.
Главният художествен ръководител на ансамбъл „Житен клас” Маестро Ангел Сербезов подчерта, че където и да се яви ансамбълът, неизменно е в призовата тройка.
„С всяка изминала година витрината на ансамбъла се обогатява. Това не е първата ни награда, но всяка награда ни носи удовлетворение, че трудът, който сме хвърлили в танцовата зала, не е бил напразен”, заяви Сербезов.
Той разказа, че на фестивала в Царевец, след представянето на програмата "Празник на мегдана" от страна на ансамбъл "Житен клас", един от членовете на журито - изтъкнатият хореограф Димитър Манов е станал на крака, за да аплодира изпълнението и да поздрави специално ръководителя на състава Ангел Сербезов, както и ръководителя на оркестъра - големия майстор на акордеона Стефан Георгиев.
"Само три награди бяха връчени от Министерството на културата, а участваха над 400 състава. Затова е толкова ценна тази грамота", подчерта Маестро Сербезов.
„Малко са съставите с толкова награди и златни медали като нашия, но ние не обичаме да вдигаме излишен шум. Ние вдигаме шум, когато репетираме в залата и когато се качим на сцената”, каза в заключение Ангел Сербезов.

ИА Добруджа