сряда, 3 август 2016 г.

Сачмо – суперзвездата на джазаПо повод 115 години от рождението на Луис Армстронг, Регионална библиотека „Дора Габе” представя изложба на библиотечни документи на различни езици – книги, статии, ноти, колекция от грамофонни плочи с музика на големия джазмен, съхранявани в секторите Изкуство, Обща Читалня и Книгозаемане.

Сачмо е широко признат, като един от основателите на джаза - уникална американска форма на изкуство. Неговото влияние, като артист и културна икона, е универсално, несравнимо, много живо и днес. Всички обичат Луис Армстронг - само споменаването на името му кара хората да се усмихват. Той разработва начин на свирене на джаз, като инструменталист и вокал, което оказва влияние върху всички следващи музиканти. Композира десетки песни, превърнали се в джаз стандарти и изпълнява средно по 300 концерта годишно, по всички части на света. „Посланик Сач” записва хитови песни в продължение на пет десетилетия, а музиката му и днес продължава да се слуша. Има написани две автобиографии, повече от десет статии в списания, стотици страници мемоари, и хиляди писма.  Луис Армстронг е още и талантлив актьор и се появява се в повече от тридесет филма. 

Ако попадне на необитаем остров, Луис Армстронг би взел със себе си плоча със свой запис на песента Blueberry Hill, защото тя ще му напомня за любимите хора и за шоу бизнеса, за луксозен предмет избира тромпета, а книгата, която би искал да има до себе си, е неговата „Сачмо”, защото, връщайки се към спомените за преживяното, всеки път може да открие нещо ново за себе си. Армстронг се описва по този начин в интервю за предаването „На самотен остров” на Радио 4 на Би Би Си, на 5 август 1968 г.

Гостите в предаването „На самотен остров” избират по осем песни, които да звучат по време на интервюто, ето неговия избор: Blueberry Hill, Mack the Knife, Bye Bye Blues, People, Bess You Is My Woman Now, New Orleans, Stars Fell on Alabama и What a Wonderful World.

Изложбата може да бъде разгледана от 4 до 19 август т.г. в централното фоайе на библиотеката.