петък, 9 септември 2016 г.

Около 4000 музиканти са стъпвали на подиума на "Надежди, таланти, майстори"

Около 4000 инструменталисти са стъпвали на подиума на международния младежки музикален конкурс "Надежди, таланти, майстори" в Добрич като поне половината от тях са разказвали за атмосферата на празника в чужбина. Равносметката за двайсетте издания на фестивала направи председателят на журито професор Виктор Чучков на пресконференция за новите открития сред младите музиканти."Надежди, таланти, майстори" е уникален,тъй като застъпва в програмата си всички инструменти в класическата музика, каза маестрото. По думите му през изминалите години фестивалът е разширил своята "география" до 40-50 страни.
В този конкурс, който продължи и в много трудни години за цяла Европа, най-важното е какво означава класическата музика за хората. Важни са не толкова наградите, а да бъдат окуражени участниците, каза Ринеке Смилде, преподавател в консерваторията в Грьонинген и в Университета за музика и сценични изкуства във Виена. Флейтистката от Холандия, която е член на журито, добави, че е впечатлена от високото ниво на младите инструменталисти от България.За съжаление, доста страни в Европа не знаят за нивото на вашите музиканти,добави Смилде, която е подпомогнала български таланти, осигурявайки им стипендии в Холандия и участия във фестивали.
Тазгодишното издание на "Надежди, таланти, майстори" събра близо 60 музиканти от България, Бразилия, Турция.Тази вечер ще бъдат обявени наградените и заедно с концерта на лауреатите със своя програма ще се представи и журито./БТА