вторник, 27 септември 2016 г.

Председателката на НЧ „Й. Йовков” в Добрич Юлия Стаматова разследвана за престъпление по службаСъстав на Варненския апелативен съд потвърди определение на Окръжен съд Добрич от 15 септември тази година, с което Юлия Стаматова е била отстранена от длъжност Председател на Народно читалище „Йордан Йовков 1870”  в Добрич до приключване на наказателното производство спрямо нея. Стаматова е разследвана за престъпление по служба. Втората съдебна инстанция определи като неоснователна жалбата на Стаматова, която настоява за отмяна на определението, защото сама била подала оставка, която на 12 септември била приета и гласувана от настоятелството на Добричкото читалище, съобщават от пресцентъра на Апелативна прокуратура във Варна.
            Варненският апелативен съд счита, че отстраняването от длъжност на Стаматова е правилно и законосъобразно. Съдът в Добрич подробно и обосновано е мотивирал основанията за тази мярка, като ги е съобразил с нормата и на Закона за читалищата. От началото на м. септември тази година Юлия Стаматова има повдигнато обвинение за престъпление по служба. Като председател на читалището тя не контролирала изпълнението на договорните отношения на институцията с търговските дружества, в резултат на което са настъпили значителни вредни последици. Спрямо Стаматова има наложена и „парична гаранция” в размер на 500 лева.
            Втората съдебна инстанция намира, че Юлия Стаматова е привлечена като обвиняема за тежко, умишлено престъпление. Служебното й положение би създало пречки за всестранното и пълно изясняване на фактите и обстоятелствата по делото. И този съд посочва, че решение за отстраняване от длъжност след подадена оставка може да вземе единствено Общото събрание на читалището, а не настоятелството.
Определението, с което се потвърждава отстраняването от длъжност на Юлия Стаматова - Председател на Народно читалище „Йордан Йовков 1870”  в Добрич до приключване на наказателното производство спрямо нея не подлежи на обжалване.