четвъртък, 29 септември 2016 г.

Български войнишки паметник в Северна Добруджа е реставриран

Паметникът в деня на откриването му на 19.09.1918 г. Архивна снимка.
  Снимка: арх. Велин Нейчев, м. септември 2012 г.
Паметник на български войници, сражавали се по време на Първата световна война в Северна Добруджа, е реставриран и ще бъде осветен на 1 октомври в тулчанското село Аджигьол, съобщи уредникът във Военното гробище-музей в Добрич Радослав Симеонов.
Мемориалът, който се извисява на повече от два метра и представлява пресечена пирамида с кръст, е вдигнат през 1918 година в центъра на българско военно гробище. При една от научните експедиции на историческите музеи в Добрич и Тутракан с подкрепата на Министерството на отбраната е установено, че на паметните плочи част от имената на бойците от български полкове с времето са заличени. От епископията на Тулча дадоха благословия и съгласие паметникът на българските герои да бъде възстановен, каза Радослав Симеонов. С дарителския жест на добричлийката Юлияна Гианти, която осигурява 10 000 лева, са поставени нови мраморни плочи като по архивни документи са възстановени заличените фамилии. На паметника вече са изписани имената на близо 40 български бойци, повечето от които са издъхнали от рани и болести във военнополевата болница в селото, поясни Симеонов.
При освещаването на паметника ще бъде отслужена и панихида в памет на българските войници. За събитието са поканени областните управители на Тулча и Добрич.
Около 40 румънски войници, някои от които са безименни, са намерили вечен покой във Военното гробище-музей в Добрич, припомня уредникът в мемориалния комплекс.
БТА