четвъртък, 8 септември 2016 г.

Археолози откриха в Залдапа раннохристиянска крипта с мощи на мъченици

Археологическа експедиция разкри раннохристиянска крипта с мощи на мъченици в най-големия античен град във вътрешността на Добруджа - Залдапа, съобщи професор Георги Атанасов, един от научните ръководители на екипа, цитиран от БТА.
Крепостта край днешното село Абрит, която е известна като Добруджанския Помпей, вече има статут на паметник на културата с национално значение, посочиха от Регионалния исторически музей. Карел Шкорпил е сред първите археолози, които правят сондажи в Залдапа.
В криптата намерихме четири костици от човешки скелет, както и част от череп с четири запазени зъба, което дава неповторимата възможност да се направи ДНК анализ, информира професор Атанасов. По думите му проучването в лаборатория във Франция или Германия ще определи възрастта и хронолията на мощите.
Това е една от най-забележителните крипти, които познава раннохристиянската археология не само в България, а изобщо в Римовизантийския свят, коментира ученият. Той добави, че в дължина сакралното място достига 5.40 метра, а в ширина археолозите са разкрили досега около 3.80 метра. Проучвателите предполагат, че в криптата са полагани цели тела на мъченици. Най-вероятно те са били пренасяни от столицата на провинцията - Томис, днешния румънски град Констанца.
Регионалният исторически музей вече подготвя проект за консервация и реставрация на откритите обекти в Залдапа, съобщи директорът на институцията Костадин Костадинов. Очакваме Министерството на културата да предостави на община Крушари да стопанисва паметника, за да можем да кандидатстваме за европейско финансиране, каза кметът Добри Стефанов.