сряда, 7 септември 2016 г.

Откриха паметникът на ген. Иван Колев и на загиналите за свободата на Добруджа

Ген. Иван Колев       Сн. А. Радилов
Сн. А. РадиловПаметник увековечи героизма на генерал Иван Колев и на загиналите за Освобождението на Добруджа по време на Първата световна война. На тържеството за откриването на мемориала по повод на 100-годишнината на Добричката епопея присъства министър-председателят Бойко Борисов. На ритуала премиерът прие почетния караул на Военноморските сили.
Министърът на отбраната Николай Ненчев, кметът на Добрич Йордан Йорданов и съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов прерязаха лентата на паметника.

Варненският и Великопреславски митрополит Йоан и свещеници от храмовете в Добрич осветиха паметника.
Композицията, която е висока близо пет метра, изобразява предводителя на българската кавалерия със сабя в ръка, яхнал своя кон Пирин. Проектът е на авторски колектив с ръководител скулптора Александър Хайтов. Паметникът е излят от 3,5 тона гилзи, предоставени от Министерството на отбраната.
Добрич дочака да се поклони пред паметника на своя освободител, на героя, който се е бил на много фронтове за България, заяви кметът на добруджанския град на тържеството.
Паметникът е на един от най-великите български пълководци, каза Валери Симеонов, дарил средства за мемориала. Депутатът посочи, че е изпълнил и свой родствен дълг, тъй като дядо му е воювал като артилерист в битката за Добрич на 5-7 септември 1916 година.
На мемориала бяха положени венци и цветя от премиера, министъра на отбраната, началника на отбраната генерал Константин Попов, от много депутати, от представители на местната власт, областния управител и други.
Пред паметника се поклониха и родственици на генерал Иван Колев, кметът на родното му село Бановка и представители на българската общност в Украйна.