събота, 22 октомври 2016 г.

Определиха годишните награди „Добрич“

Комисията за присъждане на годишните награди „Добрич“ в областта на културата и науката, назначена от кмета на Община Добрич, определи носителите на приза, съобщиха от пресцентъра на Община Добрич. Комисията присъжда колективна годишна награда за 2016 г. в областта на културата и науката „Добрич“ (диплом и 1 500 лв. парична награда) на Регионален клуб „46-ти пехотен Добрички полк“ към Национално дружество „Традиция“ за организацията и активното участие във Военно-историческия фестивал „Добричката епопея 1916“ (26-28.08.2016 г.) по повод 100 години Добричка епопея и активно участие в изложбите на Регионален исторически музей – Добрич: „Оръжия и униформи от времето на Втората световна война (септември 2015 – февруари 2016 г.), „И сложиха главите си за отечеството“ – изложба, посветена на Априлското въстание и Руско-турската освободителна война и осъществен открит урок с ученици от СУ „Св. Климент Охридски“ – Добрич (март – май 2016 г.) на същата тема, изложбата „Оръжия и униформи от времето на Първата световна война“ (септември – декември 2016 г.), както и за организиране и активно участие в различни събития с международен, национален и регионален характер.
Комисията за присъждане на годишните награди „Добрич“ в областта на културата и науката присъжда индивидуална награда за 2016 г. в областта на културата и науката „Добрич“ (диплом и парична награда 1 000 лв.) на Радослав Симеонов за цялостния му принос в подготовката на събитията за отбелязване на 100 години от Добричката епопея, за изследването „Те загинаха за Добруджа“ и за албума „Добруджа във войните за национално обединение“, подготвени съвместно с Петър Бойчев – Директор на Исторически музей Тутракан, за мобилната изложба, посветена на освобождението на Добруджа през 1916 г., за активното участие в подготовката на юбилейния вестник „100 години от освобождението на Добруджа“, за актуализация на експозицията „Добричката епопея 1916 г.“ във Военно гробище музей Добрич.
Комисията за присъждане на годишни награди „Добрич“ в областта на културата и науката присъжда грамоти за цялостен принос по случай годишнини и юбилейни чествания на:
- Божана Тонева, хормайстор на Хор „Добруджански звуци“ - за изключителен принос за развитие на хоровото изкуство и Хор „Добруджански звуци“ с 52 години трудов стаж и във връзка с 80-годишния й юбилей (10 октомври 1936 г.).
- Маргарита Ангелова, хорист в Хор „Добруджански звуци“ - за изключителен принос за развитие на хоровото изкуство и Хор „Добруджански звуци“ с 50 години певчески стаж и във връзка със 75-годишния й юбилей (26 септември 1941 г.).
- Енчо Ангелов, хорист в Хор „Добруджански звуци“ - за изключителен принос за развитие на хоровото изкуство и Хор „Добруджански звуци“ с 53 години певчески стаж и във връзка с 80-годишния му юбилей (февруари 1936 г.).
- Атанас Пеев, почетен гражданин на град Добрич, журналист, почетен краевед, родовед – за активната му работа като краевед и родовед и по повод 80-годишния му юбилей.
- Димитричка Боева, ръководител на Танцова школа при Народно читалище „Романо дром – 2002 г.“ – за изключително успешната й дейност като ръководител на танцовата школа и по повод 60-годишния й юбилей.
- Димитър Дуков, журналист, кореспондент, коментатор, анализатор – за изключителната му дейност в журналистиката и по повод 70-годишния му юбилей.
- Д-р Кремена Митева – гл. уредник на Дом-паметник „Йордан Йовков“ – за изключителен принос в научното изследване и популяризиране на Йовковото литературно наследство и по повод 50-годишния й юбилей.
- Регионална библиотека „Дора Габе“ – Добрич – за активността й в различни културно-образователни прояви в града и приносът й за индивидуалното творческо развитие на гражданите и стимулиране на творческият им потенциал и въображение.
Протоколът от решенията на комисията е утвърден от кмета на Община град Добрич Йордан Йорданов.