четвъртък, 24 ноември 2016 г.

Галерията в Добрич представя изложбата "Живот в изкуството" в памет на Никола Богданов


Художествената галерия ще представи изложбата "Живот в изкуството" в памет на скулптора Никола Богданов /1932-2013 г./, отличен с приза "Почетен гражданин на Добрич", съобщават от културния институт.
Скулпторът - възпитаник на професор Любомир Далчев в Националната художествена академия, е автор на редица монументални творби, паметници, релефи, стенописи, мозайки, керамични пана в обществени сгради и училища. Богданов извайва паметника на Деспот Добротица в Каварна, монумента на загиналите български воини през 1944-1945 г. в село Крушари, на релефа на цар Борис III и на бюст-паметника на Васил Левски в Добрич. Негово дело е и паметникът на адмирал Фьодор Ушаков на нос Калиакра, за който е награден от Руската федерация с орден "Ломоносов", отбелязват от художествената галерия. Скулпторът дарява през 2007 година на своите съграждани паметника на Светите братя Кирил и Методий, който се издига в центъра на Добрич. 
Дълги години Никола Богданов е художник в Държавния куклен театър "Дора Габе" в Добрич и с името му са свързани над 70 театрални постановки. Скулпторът участва в повече от 50 национални изложби, а негови творби притежават Националната художествена галерия, Софийската градска галерия, както и редица институции в страната.
В експозицията, която ще бъде открита на 1 декември, ще бъдат представени творби от ателието на скулптора, между които и непоказвани досега, както и фотоси с негови монументи в Добричкия регион. Изложбата се допълва със снимки от архива на семейството и с автобиографични текстове.