вторник, 13 декември 2016 г.

Завладяваща органова музика ще звучи в Концертна зала „Добрич“ на 15 декември

Като част от коледните тържества, организирани от Община град Добрич, концертът „Рождественска органова музика“ ще поднесе на почитателите на сериозната музика класически произведения пресъздаващи коледната атмосфера в Стара Европа.
Главната линия в концерта ще бъде музиката на гениалния бароков майстор Йохан Себастиан Бах с нейната богата и многолика красота – колосалната енергия на Фантазията в Сол мажор, строгата възвишеност на хорала „Ела, Спасителю на езичниците”, изпълнената със смирение Ария „О, мисли и чувства”из Кантатата „Да се изпълни устата ни със смях", в която се казва, че „Той стана човек само заради това да станем деца на небето”, безгрижната и широко популярна Бадинера.
В концерта ще бъдат изпълнени и две трио сонати на обичаните от публиката барокови композитори Вивалди и Телеман, а също и Концерт за струнни на Томазо Албинони в обработка за орган от Йохан Готфрид Валтер.
Специално за детската публика ще прозвучи нежната приспивна песен „Спи добре, ти, небесно момче” на френския органист Александър Гилман, а също и шедьовърът Кантик (т.е. духовна песен) на младия едва 19 годишен Габриел Форе. Концертът ще завърши с тържествения и суров хорал „Сега благодарете всички на Бога”, писан от Лист по повод освещаването на органа в Домската катедрала в Рига.
Изпълнители са добре познатите и обичани от добричката публика:
Мария Славова - орган. Първите си уроци по пиано започва в ранна детска възраст при г-жа Надежда Анкова. Завършила е Средното музикално училище „Добри Христов” в гр. Варна и Музикалната Академия в гр. Пловдив със специалност пиано. Изучава орган под ръководството на проф. Нева Кръстева. Паралелно с преподавателската си дейност развива активна концертна практика като пианист и органист. Участва в многобройни концерти като солист, камерен изпълнител и акомпанятор у нас и в чужбина. Сътрудничи с различни хорови и инструментални състави.
Ивона Недева - флейта. През годините на творческия си път многократно участва в майсторските класове на  едни от най-изявените флейтисти на нашето време. Започва изпълнителската си кариера във Варненската Филхармония и повече от 20 години е неин първи флейтист. В последните години дейно участва в концертните изяви на Софийска Филхармония, оркестъра на БНР, Нов Симфоничен Оркестър и оркестъра на Класик ФМ. Като солист и участник в различни камерни формации се изявява в редица национални и международни фестивали.
Светослав Славчев - фагот. Завършил е Държавната Музикална Академия „Панчо Владигеров“ в София в класа по фагот на Йордан Методиев. Работи като инструменталист в ралични оркестри и камерни състави. В периода 2002 – 2012 е фаготист в оркестъра на Държавна Опера Варна. Гост солист е на филхармонични и камерни оркестри. Изнася рецитали и камерни концерти. Като артист на свободна практика работи в сътрудничество с редица утвърдени български и чуждестранни музиканти в различни проекти.
В ПРОГРАМАТА:
1. Йохан Себастиан Бах – Фантазия Сол мажор BWV 572
2.  Антонио Вивалди – Трио соната до минор RV 83
-Allegro
-Largo
-Allegro
3. Йохан Себастиан Бах – Хорал “Nun komm, der Heiden Heiland” (“Ела, Спасителю на езичниците”) BWV 659
4. Георг Филип Телеман – Соната Фа мажор
-Vivace
-Largo
-Allegro
5. Йохан Себастиан Бах – Ария “Ihr Gedanken und ihr Sinnen” (“О, мисли и чувства”) из Кантата BWV 110
6. Йохан Готфрид Валтер – Концерт по Албинони Фа мажор
-Allegro
-Adagio
-Allegro
7. Йохан Себастиан Бах – Ариозо BWV 1056
8. Йохан Себастиан Бах – Менует и Бадинера BWV 1067
9. Александър Гилман – Коледен хорал “Schlaff wohl, du Himmelknabe” (“Спи добре, ти, небесно момче”) op.93 N 4
10. Габриел Форе – Кантик на Жан Расин оп.11
11. Франц Лист – Хорал “Nun danket alle Gott” (“Сега благодарете вси на Бога”) S 61