вторник, 31 януари 2017 г.

Премиера на филма “Добрич – Градът на помирението” (видео)

Вчера беше световната телевизионна премиера на филма “Добрич – Градът на помирението”, който бе направен по поръчка на общината и е финансиран от общинския бюджет и от дарения. Продуценти са Степан Поляков и американецът Джонас Толкингтън. Режисьор и сценарист е Степан Поляков, а оператор е Георги Василев. Филмът е с участието на актрисите Лора Мортинсън и Черити Райт, съобщава ИА Добруджа. Времетраенето му е 32-минутeн, озвучен изцяло на английски, има и субтитри на български език.
В анонса за филма в сайта documentarybg.com (първата онлайн платформа за документално кино в България) е написано следното:
Цивилизацията в Добрич или областта Добруджа се заражда преди около седем хиляди години. Точно тогава климатът на Земята се затопля с около 5 градуса и настъпват значителни природни промени. През Босфора нахлуват огромни маси океанска вода от топящите се ледници. Тогава сладководното и под морското равнище езеро се превръща в Черно море. Но то за кратко време залива над 100 000 кв. м. от площта, която населяват жителите по тези места. Те вече са напълно организирано общество и драматичното събитие остава в паметта на оцелелите и потомството им. Вероятно точно от там и точно тогава започва митът за Библейския потоп. По същото време народите в Месопотамия вече строят жилищата си от глина, а египтяните се научават да развъждат добитък вместо да ловуват за храна. Пирамидите все още не са построени. В Добруджа е малко по-различно. Наред със земеделите, жителите там вече обработват злато. Най-старото обработвано злато в света. Оттук започва и историята на град Добрич.