събота, 3 юни 2017 г.

150-годишна печатарска преса ще работи в музея на Йордан Йовков в Добрич

Близо 150-годишна печатарска преса ще започне да работи в дома-паметник "Йордан Йовков" в Добрич, съобщиха от Регионалния исторически музей, съобщава БТА. С пресата, която е във фоайето на дома, ще могат да бъдат отпечатвани текстове-послания на класика на българската литература, които посетителите ще отнасят като своеобразен сувенир от храма на словото. Наборът от букви за пресата, която е дарена от родственици на някогашния собственик на
Върбан Радилов
печатница Върбан Радилов, обаче не достига. Затова музеят обявява дарителска кампания за печатни букви, но и за други вещи-символи, свързани с историята на ръкописната и печатната книга - мастилници, пера, писци, калеми, поясни Магдалена Трифонова - уредник в литературния музей.

За дарителската кампания, която ще продължи през целия юни, се очакват и стари, но работещи пишещи машини. С дарените предмети в музея ще отвори врати образователен център, който ще насърчи децата да четат, да пишат на ръка, а и да видят "дуела" между традицията на перото и новаторството на компютъра.