сряда, 19 юли 2017 г.

Самостоятелна изложба на Вера Пенева в галерия "Тунела" на ДКИ КЦ "Двореца"

От  7 август, понеделник, до 22 август в галерия "Тунела" на ДКИ КЦ "Двореца" всички жители и гости на Белокаменния град ще могат да видят самостоятелната изложба на Вера Пенева. През 1986г.  тя завършва Великотърновския университет "Св. св.Кирил и Методий" със специалност скулптура при проф. Ненко Маров. Участва в много международни, национални и регионални изложби и пленери. Има десет самостоятелни изложби.  Печели стипендия на Международния фонд за подкрепа на изкуството към ЮНЕСКО.
Изкуствоведа Катя Тинева споделя за нея: "Вера Пенева е завършила скулптура, но тя разгръща своята творческа енергия в различни посоки, по-точно в различни видове изкуства. Тя не се ограничава единствено с търсене на еднопосочна пластична изразност, „заключена“ единствено в скулптурата, но съвсем убедително артикулира и в живописта и в графичния и рекламния дизайн. По този начин тя прекрачва „границите“ между изкуствата. В произведенията на Вера Пенева прави впечатление нейната зрялост и завършеност като автор. Те са визуално провокирани от сблъсъка с „етнокултурното“ в изкуството, нещо повече – обогатени от нейното участие в множество пленери, артистични проекти и изложби. Всички тези художествени изяви изграждат твореца, отварят го за нови търсения, променят посоките, формират философията..."
Произведения на Вера Пенева се намират в Градска художествена галерия - Кутаиси, Грузия, Художествена галерия - Добрич, Художествена галерия - Разград, Частни колекции в България, Словакия, Русия, Норвегия, Грузия, Румъния, Турция, Швейцария.
Член е на Съюза на българските художници от 1994 г., на Дружеството на художниците - Добрич  и е творчески директор на рекламно Студио ПАСТЕЛ.

Изложбата ще остане в галерия "Тунела" до 22 август.