вторник, 8 август 2017 г.

Ценно дарение за библиотеката

Национална библиотека „Св. Св. Кирил и Методий” направи ценно дарение за Регионална библиотека „Дора Габе” – луксозен комплект с  Дигитално издание на Тефтерчето на Левски и неговата знаменита мисъл „Ако спечеля, печеля за цял народ, ако изгубя, губя само мене си…”, издател КК „Труд”.
Изданието е посветено на 180 години от рождението на Апостола на свободата Васил Левски (1837–1873), реализирано по Проект на Национална библиотека „Св. Св. Кирил и Методий” със съдействието на Министерство на културата.
За изданието, авторите на разчетения текст споделят „Съдбата така е отредила, че гробът на Апостола на свободата Васил Левски не е запазен, няма ги неговите мощи, пред които да се поклоним. Единственото богатство, което ни е останало от него, са няколко кичура коса и документалното му наследство. Всичко написано от ръката му е важно и ценно, но един-единствен документ ни дава възможност да се вгледаме в неговия личен живот и душевността му – тефтерчето, писано през последните две години от живота му”. Според Книгоиздателска къща „Труд”, „Новата сканираща техника и допълнителните корекции в размера на свободните полета на страниците в оригинала правят новото издание по-ясно за разглеждане и четене”.
Регионална библиотека „Дора Габе” изказва благодарността си от дарителския жест и у уверена, че луксозното издание ще бъде ценна част от Редките и ценни библиотечни документи на най-голямото книгохранилище в област Добрич, и ще представлява интерес за широката общественост.