петък, 18 август 2017 г.

Представят част от творчеството на унгарския визуален артист Ищван Орос

От 22 август до 20 септември 2017 г. посетителите в Художествена галерия – Добрич, могат да се запознаят с част от творчеството на унгарския визуален артист Ищван Орос.
Той е роден на 24 октомври 1951г. в Кечкемет и е известен плакатист, график, графичен дизайнер, илюстратор и режисьор на анимационни филми.
Завършва /1975/ Унгарския университет по изкуства и дизайн при Ищван Балог и Ерньо Рубик /създател на кубчето „Рубик“/. Започва кариера на сценограф и аниматор. От 1984 използва артистичния псевдоним OYTIΣ или Utisz (произнася се Утис; означава “никой” и е тайното име на Одисей в известната легенда за Циклопите, в която той ослепява едноокото чудовище). По смисъла, който носи символичния и ироничен псевдоним на Орос, неговото изкуство е вид атака за окото.
Изкуството на Ищван Орос се налага сред влиятелните имена в света на плаката и притежава достойнството да преодолява граници и да „пътува” във времето и пространството – Чикаго, Солун, Витлеем, Пенсилвания, Силкеборг, Истанбул, Торун, Хага, Музей на Ешер, Братислава, Есен, Йорверт, Мелбърн, Аржентина, Мар дел Плата, Будапеща, Кечкемет, Гьор, Бреша, Анкара, София са част от тази околосветстка география.
Утис/Орос е редовен участник в международни изложби, биеналета, симпозиуми и филмови фестивали, има много самостоятелни изложби и участия в колективни проекти. Носител е на множество награди за плакат, графика, анимация, изкуство на книгата:
1990 г. – Златен медал, биенале Бърно;
1991 г. – Първа награда, биенале Лахти;  Награда от филмов фестивал Mediawave, Гьор
1994 – Награда на Icograda – Шомон
2000 – Годишна награда за европейски дизайн, Дъблин
2001 – Златен медал от изложба на Обществото на илюстраторите, Ню Йорк
2007 – Награда за артистичен плакат от Рутеншайд, Есен
2009 – Специална награда за най-добър визуален език/със Золтан Варга/, 9-ти фестивал на анимационния филм, Кечкемет
2011 – Награда Кошут, Будапеща
Професор е в Западния унгарски университет, съосновател на Унгарската асоциация на плаката, член на Международния алианс на графиката и на Унгарската академия на изкуствата.
Той е в журито на Осмото международно триенале на сценичния плакат в София през ноември 2016 г., съпътствано от негова самостоятелна изложба в Националната галерия.
Изложбата в Добрич представя десет от най-известните плакати на Ищван Орос и 28 графики. Графиките са с геометрични и оптични елементи, а експериментите с перспективата, създават пространствени илюзии.
Изложбата се организира със съдействието на Съюза на българските художници и ще бъде показана и в други градове.
/по материали, предоставени от СБХ/