сряда, 1 ноември 2017 г.

МЕСЕЦ НА БУДИТЕЛИТЕ В РАБОТИЛНИЦА ЗА ВЪОБРАЖЕНИЕ

Акцент през месец  ноември в РАБОТИЛНИЦА ЗА ВЪОБРАЖЕНИЕ  е представянето на народните будители - онези личности от българската история, които с делото си допринасят за духовното израстване на българина.
Николай Павлович е един от тях, български възрожденски художник, чиито исторически картини  изиграват решителна роля за пробуждането на националното съзнание в последните две десетилетия от османското владичество. Литографиите му на тема  „Разделена България“ и „Съединението“ получават голямо разпространение сред широк кръг от населението. Негова е идеята за създаване на Рисувално училище (Художествена академия), както и въвеждането  в българското училище на предмета рисуване.
Галерията е подготвила мултимедийна презентация, в която можете да видите репродукции на маслени платна и графики на художника, да научите повече за живота и творчеството му и да участвате в практическо занимание – рисунка с графични материали на историческа тема.
Заниманието е за ученици от шести до дванадесети клас и продължава един час. Подходящо е както за часовете по изобразително изкуство, така и по история.
Материалите са осигурени от Художествена галерия – Добрич.