неделя, 24 декември 2017 г.

Календари на храм „Св. вмчк Георги“ в Каварна отново ще отмерват времетоЗа осма поредна година излезе от печат традиционният вече художествен календар с изглед на любимия на каварналии, а и не само, храм „Св. вмчк Георги“. Тази година авторите са избрали нов подход, който демонстрира непреходността на вечните ценности и уважението към родното и традициите. Фотосът на стенния календар умело пренася зрителя от началото на ХХ в. в съвремието. Старата снимка е особено ценна, защото освен образа на храма, е съхранила и два други образа – тези на о. Иван Урумов и на църковния псалт Кръстьо Лазаров.Фотографията е дар от каварненката Надя Георгиева, за което авторите на календара й изказват сърдечната си благодарност.
Отпечатани са и джобни календарчета, които са украсени с творби на двама млади автори – Таня Димитрова и Яни Атанасов. Изображенията преливат от ярки и ведри цветове и сякаш отразяват стремежа на всяка душа към Слънцето на правдата, топлината и искрената радост. Таня е завършила Професионалната гимназия по приложни изкуства в Смолян, а след това и специалността „Изобразително изкуство“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Наскоро почитателите на нейното творчество получиха възможност да се насладят на творбите й в рамките на изложбата „Част от мен“, заразяваща със своята искреност и жизнерадост.
За Яни рисуването е хоби, което умело се съчетава със следването в Университета за национално и световно стопанство в София. Усмивката е сякаш запазена марка на този млад човек и всеки, който я види не би се изненадал от избора на пламтящите цветове при пресъздаването на каварненския храм.

Дизайнер на стенния календар е талантливата Глория Ангелова.Глория неведнъж е участвала в инициативи за визуализацията на храм„Св. вмчк Георги“ и е допринесла за представянето на неговата автентичност и самобитна атмосфера. Малките календарчета са дело на чуждестранен екип споспешници от KloshArt .
Календарите са отпечатани в лимитирана серия и се разпространяват безплатно. Чрез тях се продължават усилията на автора на идеята – Атанас Димитров – АтаДим, за съхранение и възраждане на духовните ценности и културно-историческото наследство на родната му Каварна.
д-р Ивана Радонова