сряда, 24 януари 2018 г.

Испанска органова музика звуча в Добрич

Снощи в концертна зала „Добрич“ приятелите на класическата музика се насладиха на изпълненията на проф. д-р Джудит Елвия Гарсия Мартин – орган. Органовият концерт бе в две части и озаглавен „Небето и земята. Испанска църковна и дворцова музика 16-18 век“. В репертоара бяха включени различни автори, но бе фокусирано върху произведенията от епохата на династията на Хабсбургите в Испания (16-17 век).
Д-р Джудит Хелвия Гарсия Мартин е преподавател в Университета на Саламанка (Кралство Испания). Завършва „История на изкуството”, има магистърски степени по испанска музика и музикална терапия. Присъдена й е докторска степен „Доктор Еуропеус” по музикознание за научния труд „Религиозната музика в селските райони на Кастилия през 18 и 19 век” с ръководител проф. д.н. Матилде Оларте Мартинес. Заместник-декан на Факултета по история, география и изкуства на Университета в Саламанка. Специалист е по история на испанската музика (18 и 19 век) и взаимовръзките между музиката и медиите (главно за телевизията: реклама, телевизионни сериали, видеоклипове и др.). Завършва и „Музикално изпълнение“ със специалност „Орган“.  Усъвършенства уменията си в майсторските класове на експерти по испански музикални инструменти, като Луис Далда, Раул де Торо, Монсерат Торент, Роберто Фреско, Хавиер Артигас и Хосе Луис Гонзалес Уриол. Като солист, член на бароков оркестър или група за камерна музика, е изпълнител на орган и участва в множество концерти.
Концертът се осъществи със  съдействието Научноинформационен център „Българска енциклопедия" - БАН, Висше училище по мениджмънт, Народно читалище „Йордан Йовков – 1870 г.“, Регионален академичен център на Българската академия на науките – гр. Добрич и Профилирана гимназия по туризъм и предприемачество „Райко Цончев“ и община Добрич.