сряда, 31 януари 2018 г.

Добричлии се докоснаха до чудотворната икона от Украйна                                                                                               Снимка: Ангел Радилов
Днес  в храм "Св. Георги" в Добрич пристигна Чудотворната икона на Пресвета Богородица "Одигитрия Байталска" от Украйна. Стотици миряни от областния град се докоснаха и поклониха пред  чудотворния образ на Божията Майка.

След обяд иконата ще бъде изложена за поклонение в храм „Св. Вмчк Димитър” в Ген. Тошево.

Известни са много случаи на бездетни семейства, които след молитва пред иконата се сдобиват с деца. Болни са получили изцеление. Даровете, които са окачени пред иконата, показват една съвсем малка част от чудесата, които са се случили. Свещеническите кръстове засвидетелстват, че и много духовници са получили просимото от Божията майка.

Светинята беше тържествено посрещната от Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, който отслужи Молебен канон на Пресвета Богородица пред чудотворния ѝ образ. В съслужение с Архиерея бяха ставрофорен иконом Димитър Стоев, протосингел на Варненска и Великопреславска света митрополия, ставрофорен иконом Петко Минчев, ставрофорен иконом Дончо Александров, множество духовници от града и духовници от Украинската православна църква, които придружават иконата.

Пристигането на чудотворния образ на Божията Майка е духовна радост за всички християни в нашия град. В дните на земния живот на Пресвета Богородица, много хора търсели среща с нея. Всеки християнин смятал за велика радост да получи лично благословение и напътствие от нея, а който нямал тази възможност, се радвал да види поне изписан нейния образ.