събота, 24 февруари 2018 г.

Неда Антонова представи новото издание на книгата „Войната свърши в четвъртък“На 23 февруари в Огледална зала „Нели Божкова“  Неда Антонова  представи новото издание на книгата си „Войната свърши в четвъртък“.  Представянето на книгата направи нейният редактор и издател Румен Леонидов.
Романът на Неда Антонова „Войната свърши в четвъртък" е написан преди 40 години и сега, по случай 140-годишнината на събитието, издателство „Факел" подарява на читателите неговото второ издание.
За книгата Румен Леонидов казва: „Това страхотно четиво излиза за първи път през далечната 1979 г., но във времето до днес то не е загубило безспорните си качества – бляскав стил, вълнуващ сюжет, пророческата актуалност.  Неда Антонова възпроизвежда не само премълчавани до скоро факти, но и въвежда читателите в разтърсващи съзнанието ни подробности: поредицата от недалновидни военни решения на руския генщаб, безкрайните боричкания за превъзходство между висшите руски чинове, безволието на  Александър II, императорът, който е под непрекъснат контрол на своя брат - Великия княз Николай Николаевич. Тук  с изненада ще научим нещо, което не е написано в учебниците ни по история – почти през цялото време на войната руският цар е бил близо до  войниците си, живял е на освободената българска територия, а не е седял удобна  на престола си в Петербург.  
Това събитие бе част от програмата на общината, посветена на 140 години от Освобождението на България и възстановяване на българската държавност.