вторник, 6 февруари 2018 г.

Представят изложбата "Българската история в художествено слово и образ"

От 5 февруари 2018 г. в Регионална библиотека „Дора Габе” е експонирана пътуваща изложба под наслов „Българската история в художествено слово и образ”. Изложбата е създадена от Регионална библиотека „Стилиян Чилингиров” – Шумен и представя знакови личности и събития от историята на Първото и Второто българско царство, от националноосвободителните борби и Българското възраждане и от периода на следосвобожденска България до Съединението от 1885 г. чрез текст и художествени колажи от произведения на българската литература, живопис и иконопис, на художествената миниатюра, на скулптурата, архитектурата и художествената фотография. Експозицията е реализирана в 32 въздействащи пана и представя знакови личности и събития от българската история от създаването на българската държава.
Първата част на изложбата, посветена на Първото българско царство, шуменската регионална библиотека организира през 2016 г. във връзка с честването на 1335-годишнината от създаването на Българската държава.
Изложбата е подредена в Централното фоайе на Регионална библиотека „Дора Габе” и може да бъде разгледана до 25 февруари 2018 г.