вторник, 27 март 2018 г.

„Нашенци“-те на Чудомир в комиксите на Бебенов и СтояновСамият Чудомир и неговите „Нашенци“, претворени в комикси и карикатури, представиха в казанлъшката галерия „Рувел“ Николай Бебенов-Ник и Стоян Комитски карикатура и комикс.
Изложба е озаглавена „Фолклор, традиции и забава“. В нея младите автори са шаржирали Бай Ганю, Кръстьо Сарафов, политически лидери, социални типажи като манекенки, градски гербове. Но централните персонажи са „нашенците“.
Николай Бебенов е роден през 1982 г., завършил е магистърска степен на Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“ и след това Университет за култура и изкуство – София, специалност „Анимационна режисура“ при проф. Доньо Донев и проф. Константин Джидров.
Стоян Стоянов – КОМИТСКИ е роден през 1974 година в Разград. Автор е на множество статии и научни съобщения в областта на педагогиката, историята и изкуството. Един от първите изследователи и теоретици на комиксовото изкуство в България, създател на постоянната експозиция „Музей на комикса“ в  Регионална библиотека „Любен Каравелов“ – първа по рода си у нас и на Балканите, съобщава presstv.bg.