петък, 30 март 2018 г.

Празнични концерти на ЦветницаИ тази година Община град Добрич организира по повод светлите християнски празници Възкресение Христово и Цветница концерти на пл. „Свобода“. На 1 април от 10.00 ч. е празничният концерт на Духов оркестър – Добрич с диригент Стоян Монов. От 11.00 ч. за гражданите и гостите на града ще танцуват децата на Детска танцова школа „Хорце“ при Народно читалище „Йордан Йовков – 1870 г.“ и Фолклорен танцов клуб „Хорце“ с ръководител и хореограф и на двата състава Севдалина Атанасова.
            Детска танцова школа „Хорце”е открита през м. октомври 2015 г. като част от дейностите на Народно читалище „Йордан Йовков – 1870 г.“. Основните цели на школата са да утвърди читалището като средище на култура,да вдъхне любов на децата към българските обичаи и традиции,да създаде сигурна среда,предразполагаща към трайни приятелски взаимоотношения,които допринасят за цялостното им образователно,културно и социално развитие.В школата танцуват повече от 30 деца, които изучават български народни танци както в тяхната автентичност,така и под формата на обработени танцови композиции.За своята кратка история, възпитаниците на школата са участвали в международен фестивал в Украйна, много общински празници и събори и благотворителни концерти.През есента на 2018г. децата от ДТШ „Хорце” ще представят България на фестивал в Търгу Муреш,Румъния.
            Фолклорен танцов клуб „Хорце“ - Добрич е създаден през м. март 2010г.от хореографа Севдалина Атанасова с цел да съхрани и популяризира богатството на българския танцов фолклор.
            В него танцуват любители - мъже и жени,  на различна възраст с различни професии, обединени от магията на българските ритми и танци.
            През годините ФТК „Хорце”е изградил облика на един от най-успешните клубове на България,високо оценяван от публика и жури. Освен във всяко кътче на България, „Хорце“ са показали красотата на танцовото изкуство и на фестивали в Германия,Македония,Гърция,Турция,Италия,Испания,Украйна и др.След успешно преминал първи етап през 2017 г.,след по малко от месец предстои вторият финален етап на националните прегледи на ЦИОФФ, където ФТК „Хорце”ще се представят с нови танци и костюми от всички шест фолклорни области на България.