неделя, 11 март 2018 г.

С класически концерт в Добрич бе отбелязана годишнината от спасяването на българските евреи



75-годишнината от спасяването на българските евреи от Холокоста бе отбелязана в Добрич с класически концерт под наслов "Тода Раба" /благодарност/. Той бе организиран от Жени ГЕРБ-Добрич и под патронажа на народните представители Даниела Димитрова и вицеадмирал Пламен Манушев.
Със своя неповторим стил  Даниела Димова - сопран, Жанета Бенун-Николаева - пиано, и Красимир Щерев - цигулка, пресъздадоха благодарността за хуманното дело чрез магията на музиката. Публиката имаше възможността да се наслади на еврейски и български песни и инструментални пиеси от Морис Равел, Мануел Моранте, Офер Бен Амос, Николай Кауфман, Жул Леви, Панчо Владигеров и други.
Даниела Димова изпълни песни на 5 езика, като 4 от тях са еврейските – ладино, иврит, идиш и арамейски - древния език, на който е говорил Христос.
Сред публиката в концертна зала „Нели Божкова” бе и семейство от Израел, което от десет години живее в Добрич. Пред народния представител Даниела Димитрова те споделиха, че израелския народ е дълбоко признателен за спасяването на българските евреи. Те поднесоха своите благодарности към организаторите и изпълнителите за вълнуващия концерт.