петък, 30 март 2018 г.

Галерията в Добрич получи дарение "Ренесансов мотив", творба на проф. Стоимен Стоилов

                                                                                                                  Снимка: А. Радилов
Известният български художник проф. Стоимен Стоилов дари на художествената галерия в Добрич живописното платно "Ренесансов мотив" с размери 180 на 200 сантиметра. Творбата е  представяна на много изложби в Австрия.
Картината съм рисувал във Виена през 2001-2002 година и дълго време престоя в ателието им. Реших, че платното трябва да бъде показано в България, в която има много фрески, които са ме вдъхновявали, сподели на пресконференция днес художникът.
Стоимен Стоилов е автор и на монументалното пано "Героите на Йовков" в дома-паметник "Йордан Йовков" в Добрич, което е първото в страната, изпълнено в техниката на рисуваната керамика.Професор Стоилов сподели,че винаги е бил привлечен от творчеството на писателя и неговите дълбоки прозрения и може би пак ще се връща в Добрич и "Ренесансов мотив" няма да бъде единствената дарена картина. Художествената галерия притежава 18 негови творби - графики, литографии, рисунки, създадени в периода 1977-1988 година.
Носителят на Хердеровата награда на Виенския университет за цялостно творчество коментира,че публиката в България има високо чувство за естетика и картини са се купували и в най-тежките години и то не от най-богатите хора. По думите му българите изпитват потребност от високо изкуство.
Професор Стоимен Стоилов е носител на многобройни престижни награди от международни форуми. Негови творби са притежание на Музея на графичното изкуство "Албертина" във Виена, на Конгресната библиотека и университети в САЩ,на Националната библиотека и Националния фонд на съвременното изкуство в Париж,на редица музеи и частни колекции в Австралия, Япония,Швейцария, Германия,Русия, Норвегия и други страни.