понеделник, 23 април 2018 г.

Започнаха заниманията по новия проект на библиотеката за екологично образованиеНа 20 април 2018 г. Регионална библиотека „Дора Габе” проведе първото занимание в рамките на проект Библиотеката и училището - заедно за един по-чист град”, който се реализира с подкрепата на Фондация „Глобални библиотеки – България” в изпълнение на Договор РД11-00-338/20.12.2017 с Министерство на културата. Проектните дейности ще продължат до 19 октомври 2018г. 
Заниманията по проекта стартираха в Регионалното депо за твърди битови отпадъци с. Стожер с учениците от IIг клас на СУ„Димитър Талев” с класен ръководител Красимира Хинева, техни родители и библиотечен специалист. Там с интерес изгледаха презентация и научиха нови непознати факти за видовете отпадъци, в какви контейнери се събират, за колко време се разграждат в почвата, колко енергия и вода се спестяват след рециклирането на хартия, пластмаса, стъкло и метал и какво е сепариране, рециклиране и компостиране. По-късно чрез филм за дейността на депото проследиха пътя на боклука от камиона, който го внася, през приемното отделение, сортирането и отделянето на различните видове отпадъци до оформянето им като бали.
Домакините бяха подготвили забавна викторина за млади еколози, а малките гости се разделиха на три отбора и с много хъс се бориха за победа. Първо място, грамота и купа „Най-добри млади еколози” спечелиха втори отбор, но всички излязоха победители от викторината с нови знания за боклука, неговото разделно събиране и рециклиране. Срещата завърши със снимки на гостите и екипа на любезните домакини от депото за отпадъци, почерпка и подарък топка за всяко дете.