сряда, 9 май 2018 г.

Представят книгата на Веселин Игнатов "101 мита от българската история"

Община гр. Добрич, Исторически музей - Добрич, Сдружението на писателите в Добрич и издателство "Милениум" ви канят на премиера на книгата "101 мита от българската история" от Веселин Игнатов на 10 май от 17,30 ч. в Дом-паметник "Йордан Йовков".
"...В народната памет от десетилетия битуват многобройни устойчиви митове по отношение на българската история. Част от тях са насаждани пропагандноу други са разкрасявани от разнопосочните интерпретации в масовото съзнание, трети са моделирани от несигурната изворна база или от нечие "авторитетно" преиначаване. В тази книга са представени точно 101 такива подминавани или недооценявани от историографите факти, с помощта на които се хвърля нова светлина върху част от най-дискусионните мигове в нашето Средновековие и Възраждане..."
Веселин Игнатов е роден на 17.10. 1957 г. в Добрич. Завършил е ВТУ "Св. Св. Кирил и Методий", специалност българска филология. Учител с първа квалификационна степен. Удостоен е с почетното отличие за педагози "Неофит Рилски" от МОН/2002/. Автор е на 127 публикации - научни изследвания, литературно-критически разработки, публицистични и белетристични текстове, както и на книгите: "За вяра и независимост"/1989/, "Библията, фолклорът и митът в Йовковите "Старопланински легенди"/1997/, "Вампирясани дни"/1998/, "Класическите български романи"/2000/, "Класическите български повести"/2002/.,"Митове по българската история"/електр. Изд.1005/. Носител е на Първа награда от национален конкурс "Йордан Йовков" за съвременен разказ./1998/.